10 نکته طلایی در مورد خواص و فواید سبوس گندم (1403)
1- ارزش غذایی در اسلام
در روایت آمده است: همانا آرد برای مصرف حضرت امیر(ع) الک نمیشد (با سبوس مصرف میکرد) و میفرمود امت اسلامی در فراخی نعمت و در خیر و آرامش هستند تا وقتی که لباس های اجانب را نپوشند و غذای اجانب را نخورند هنگامی که از لباس و غذای اجانب مصرف کنند خداوند آن ها را ذلیل میکند.
2-سبوس گندم
سبوس گندم، محصول جانبی صنعت آسیاب گندم، بیرونی ترین پوشش دانه گندم است. به دلیل غنی بودن از کربوهیدرات(فیبر بیشتر)، پروتئین و چربی، کاربرد نسبتاً متنوعی در صنایع غذایی، خوراک، دارو و تخمیر دارد که آن را به یک عنصر غذایی مهم تبدیل می کند.
3-فیبر سبوس گندم
فیبر سبوس گندم یک نوع غیر نشاسته ای از فیبر غذایی است. فیبر غذایی محلول و نامحلول سبوس گندم برای کاهش کلسترول پلاسمای خون شناخته شده است، به عنوان یک ملین موثر عمل می کند و در پیشگیری از سرطان روده بزرگ نقش دارد.
4-اثر فیزیولوژیکی(عملکرد سلولی و اندامی بدن) سبوس گندم
مهمترین اثر فیزیولوژیکی سبوس گندم این است که بهترین رقیق کننده مواد خطرناک در بدن، در مقایسه با سایر موارد مشابه همچون پکتین، صمغ گوار، سبوس جو دوسر است. علاوه بر این، سبوس گندم می تواند عبور مواد دفعی بدن از روده بزرگ را تسریع کند، که می تواند زمان قرار گرفتن مخاط روده بزرگ را با مواد خطرناک بصورت بالقوه کاهش دهد.
رادیوگرافی ها نشان داده که سبوس گندم در مقایسه با صمغ گوار، پکتین و سبوس جو دوسر بهترین تسریع کننده انتقال روده بزرگ بود.
5-محافظت در برابر سرطان
مکانیسم دیگر برای محافظت در برابر سرطان زایی توسط سبوس گندم ، افزایش حذف مرگ سلولی در سلول های روده بزرگ است که آسیب DNA ناشی از مواد سرطان زا را متحمل می شوند، که به نوبه خود، سلول های دارای جهش های تومورزا را حذف می کند.
6-از نظر پزشكي
اهميت سبوس گندم از نظر پزشكي به ويژه در كاهش كلسترول پلاسماي خون و پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي و برخي سرطانها، يعني سرطان روده بزرگ، به خوبي ثابت شده است.
7-آزمابشات دانشمندان
دانشمندان آزمابشاتی درباره بیماری های گوارشی موشهای تحت درمان با سبوس گندم و پس از درمان با رژیم غذایی حاوی سبوس گندم را مورد بررسی قرار دادند و نتایج آنها نشان داد که پاسخ به درمان در این دسته از موشها سریع تر از سایر دسته ها رخ داد.
8-رژیم غذایی روزانه
ترکیبات موجود در سبوس گندم (مانند ویتامین ها، لیگنان ها، اسیدهای فنولیک) ، ترکیبات مطلوبی هستند که باید در رژیم غذایی روزانه برای بهبود ارزش غذایی غذا اضافه شوند.
9-آنتی اکسیدان
همانطور که از اسم آنتی اکسیدان معلوم است یعنی موادی که ضد اکسیداسیون(ضد تخریب سلول های سالم) هستند.در واقع آنتی اکسیدان ها از تخریب اعضای بدن جلوگیری می کنند. ترکیبات موجود در سبوس گندم به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و در فعالیت های ضد توموری نقش ویژه ای دارند.کیفیت، ایمنی و پایداری محصولات غذایی را می توان با افزودن آنتی اکسیدان در غذا افزایش داد.
10-تاثیر سبوس گندم بر بیماری ها
زمانی که سبوس گندم در رژیم غذایی انسان ها مصرف شوند .این آنتی اکسیدانها میتوانند واکنشهای زنجیرهای رادیکالهای آزاد را خاتمه دهند و میتوانند بروز بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، بیماری پارکینسون، آسیب سلولی، مرگ سلولی و کاهش روند پیری را کاهش دهند.
نتیجه گیری