10 نکته طلایی در مورد تهیه کاچی خانگی (1403)
1-کاچی
کاچی از نظر مادربزرگها یک داروی خانگی و معجزه بخش است و وقتی با روغن حیوانی و زعفران و انواع مغزها تهیه شود میتواند حال هر مریضی را بهتر کند.
کاچی خانگی: طعمی اصیل و سنتی
کاچی یکی از دسرهای سنتی و مقوی ایرانی است که در فصل سرد سال بسیار محبوب است. این دسر با طعمی گرم و دلچسب، انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند و برای تقویت سیستم ایمنی بدن نیز مفید است. کاچی را میتوان با انواع مختلف آرد مانند آرد گندم، برنج، جو و... تهیه کرد. در این مقاله، قصد داریم طرز تهیه کاچی خانگی را به همراه نکات طلایی برای تهیهی یک کاچی بینظیر به شما آموزش دهیم.
2-خواص کاچی
کاچی برای زنانی که به تازگی زایمان کردهاند یا افرادی که ضعف جسمانی دارند به منظور تقویت و برگرداندن قوای از دست رفته بسیار مفید است.کاچی کرمان یا همان آب روغِنو یا کاچو ، کاچی خراسان و کاچی آذربایجان یا همان قویماق و کاچی زابل بسیار معروف هستند.کاچی یکی از دسرهای محبوب ماه رمضان است چون بسیار مغذی است. کاچی را با آرد برنج یا گندم تهیه میکنند.
مواد تشکیلدهنده کاچی بدون توجه به اسامی مختلف و تغییرات جزئی در مواد تشکیلدهنده آن در مناطق مختلف ایران مشابه است.
3-مواد لازم:
- آرد کامل یا آرد سنگک 8 قاشق غذاخوری
- آب جوش 3 لیوان
- گلاب 1/2 لیوان
- روغن حیوانی 3 قاشق غذاخوری
- عسل یا نبات یا شیره انگور 5 قاشق غذاخوری
- زعفران ساییده شده ۱/۴ قاشق چایخوری
- دارچین و زنجبیل، پودر هل، پودر گشنیز و زردچوبه ۱/۴قاشق چایخوری
طرز تهیه کاچی
4-ابتدا برای درست کردن شربت کاچی، نبات خورد شده یا عسل یا شیره انگور یا شکر را و با هر کدوم از این موارد که دوست دارید و در دسترس هست استفاده کنید . به این صورت که آب را داخل ظرفی ریخته و روی حرارت ملایم قرار میدهیم و نبات یا شیره را اضافه کرده تا زمانی که آن حل شود. اگر در ابتدا از آب جوشیده شده استفاده کنید نیازی به جوشیدن ندارد در غیر اینصورت بعد از جوشیدن آب، زیر آنرا خاموش کنید. .
5-کمی زعفران را همراه با کمی آبجوش در ظرفی ریخته روی کتری یا سماور یا بخاری در فصل زمستان بگذارید تا دم بکشد. وقتی نبات کاملاٌ حل شد زعفران دم کرده را اضافه میکنیم.
6-در این مرحله به سراغ تفت دادن آرد بروید. یا میتوانید هر دو را همزمان تهیه کنید و شربت داغ را بعد از مراحل تفت آرد و روغن و سایر ادویه ها به آرد اضافه کنید. به این ترتیب که آرد را در ظرفی ریخته و کمی تفت میدهیم تا خامی آرد گرفته بشود بعد روغن را اضافه کرده مجددا کمی تفت بدهید تا به خورد هم بروند بعد ادویه ها را اضافه کنید و مخلوط کنید.برای بار سوم مواد مخلوط شده را تفت دهید.
7-توجه داشته باشید که رنگ کاچی شما به مقداری که آرد را تفت داده و هم زدهاید بستگی دارد. در این مرحله شربت داغ را اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
8-دقت کنید که به هیچ عنوان از قاشق یا لیسک یا کفکیر های پلاستیکی برای مخلوط کردن در مایعات و غذاهای داغ استفاده نکنید زیرا حرارت پخت و پز با پلاستیک سازگاری ندارد و برای سلامتی مضر است.
9-در آخر کار و بروی شعله ملایم و با استفاده از یک دمکنی به مدت یک ربع اجازه دهید تا تا کاچی به اصطلاح جا بیافتد و دقت کنید که کاچی شما ته نگیرد و خیلی سفت و غلیظ نشود.
10-کاچی را بصورت داغ سرو کنید و حتی میل کردن آن هم باید بصورت گرم گرم باشد و نگذارید که بماند و سرد شود . در صورت دلخواه میتوانید با مغز گردو یا بادام کاچی خود را تزیین کنید.
روش دوم:
مواد لازم برای تهیه کاچی:
آرد گندم: 2 پیمانه
آب: 6 پیمانه
شکر: 1 پیمانه
کره: 100 گرم
زعفران دم کرده: به مقدار دلخواه
هل: چند عدد
گلاب: یک چهارم پیمانه
دارچین: به مقدار دلخواه
مراحل تهیه کاچی:
تفت دادن آرد: آرد را در یک تابه بزرگ روی حرارت ملایم تفت دهید تا رنگ آن طلایی شود و بوی خامی آن گرفته شود.
تهیه شربت: آب و شکر را در یک قابلمه جداگانه مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید تا شکر حل شود.
اضافه کردن آرد به شربت: آرد تفت داده شده را به آرد اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا گلوله نشود.
اضافه کردن ادویهها: هل، زعفران و دارچین را به مواد اضافه کرده و هم بزنید.
پخت کاچی: مواد را به مدت 15 تا 20 دقیقه با حرارت ملایم هم بزنید تا کاچی غلیظ شود.
اضافه کردن گلاب: در نهایت گلاب را به کاچی اضافه کرده و هم بزنید.
نکات طلایی برای تهیه کاچی:
آرد: برای تهیه کاچی میتوانید از انواع مختلف آرد مانند آرد گندم، برنج، جو و... استفاده کنید.
حرارت: حرارت زیر قابلمه باید ملایم باشد تا آرد نسوزد و کاچی ته نگیرد.
هم زدن: در طول پخت کاچی باید مرتباً آن را هم بزنید تا گلوله نشود.
ادویه: مقدار ادویهها را بر اساس ذائقه خود تنظیم کنید.
گلاب: استفاده از گلاب به کاچی عطر و طعم دلپذیری میدهد.
فواید کاچی:
مقوی: کاچی سرشار از انرژی و مواد مغذی است.
گرم: کاچی بدن را گرم میکند و برای فصل سرد سال مناسب است.
هضم آسان: کاچی به دلیل بافت نرم و لطیفش، به راحتی هضم میشود.
تقویت سیستم ایمنی: کاچی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
غلظت کاچی بهتر است که شل باشد و شبیه فرنی دربیاید و به سفتی حلوا نباشد. اما رنگ کاچی و غلظت آن باز هم بستگی به سلیقه شخصی شما دارد. در تهیه کاچی حتما از آرد کامل یا سبوس دار استفاده کنید تا از خواص آن بهره مند شوید .(جهت دیدن خواص آرد سبوس دار اینجا کلیک کنید)
سؤالات متداول:
آیا میتوان از آرد دیگری به جای آرد گندم استفاده کرد؟ (بله، میتوانید از آرد برنج، جو و... استفاده کنید.)
چگونه میتوان کاچی را غلیظتر کرد؟ (با اضافه کردن آرد بیشتر)
برای تزیین کاچی از چه چیزهایی میتوان استفاده کرد؟ (میتوانید از خلال بادام، پسته یا کشمش برای تزیین کاچی استفاده کنید.)
نتیجهگیری:
کاچی یکی از دسرهای سنتی و مقوی ایرانی است که تهیه آن بسیار ساده است. با رعایت نکات گفته شده در این مقاله، میتوانید یک کاچی خانگی خوشمزه و حرفهای تهیه کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.
کلمات کلیدی: کاچی، طرز تهیه کاچی، کاچی خانگی، دسر سنتی، آرد، شیر، زعفران، هل، گلاب، دارچین