10 نکته طلایی در مورد نان ساجی (1403)
1-رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): هر غذایی که بر آن نام خدا برده نشود، درد است و هیچ برکتی در آن نیست.
2-امام علی(علیه السلام): هر کس می خواهد هیچ غذایی به او زیانی نرساند، تنها هنگامی غذا بخورد که گرسنه شده و معده او [ازخوراک پیشین،] پاک شده باشد.
3-نان ساجی
نان ساجی به سادگی و در کمترین زمان تهیه میشود. طرز تهیه پخت نان داغ در ساج یکی از آسانترین راههای پخت نان در خانه است. معمولا این نانها خیلی خوشمزه و پرطرفدار است. درست کردن این نان خیلی ساده است. با ما همراه باشید تا دستور پخت نان خانگی با ساج را مرور کنیم.
نان ساجی: عطر و طعم اصیل ایرانی
نان ساجی یکی از محبوبترین و سنتیترین نانهای ایرانی است که با پخت روی ساج داغ، طعمی بینظیر و بافت تردی پیدا میکند. این نان ساده و در عین حال خوشمزه، اغلب به عنوان همراه غذاهای اصلی و یا به تنهایی بهعنوان میان وعده مصرف میشود.
4-مواد لازم نان:
- آرد کامل 2 لیوان
- نمک ۱ قاشق غذاخوری
- آب نیمه گرم ۱ لیوان
- خمیر مایه خانگی (اختیاری)
- روغن محلی یا زیتون ۳ قاشق غذاخوری
5-ابتدا در صورت استفاده از خمیرمایه یک ظرف مناسب انتخاب کرده و خمیر مایه، شکر و آب گرم را مخلوط کرده و درب ظرف را گذاشته و ۵ الی ۱۰ دقیقه استراحت دهید تا خمیر مایه به عمل بیاید.
6-در مرحله بعدی آرد را الک کنید و نمک را با آن مخلوط کنید و سپس آنها را درون ظرفی ریخته و وسط خمیر را گود درآورید تا خمیر مایه که در مرحله قبل آماده شده است را به همراه روغن در گودی ریخته و کمکم آرد را با خمیر مایه ترکیب کرده و به مدت 15 دقیقه با دستی که چرب شده ورز دهید. اگر خمیر چسبناک است و به دست میچسبد مقداری آرد اضافه کنید تا خیس بودن خمیر از بین برود و خمیر آماده شود.
7-در صورت استفاده از خمیر مایه و در حالت کلی جهت تخمیر خمیر نان ظرف بزرگتری را انتخاب کرده و مقداری آرد کف آن بپاشید و خمیر آماده را اضافه کنید و دوباره مقداری آرد روی آن بریزید و پارچهای تمیز روی آن بکشید و در دمای محیط به مدت تقریبی یک ساعت منتظر بمانید تا خمیر پف کند و آماده پخت شود.
8-سطحی صاف برای پهن کردن خمیر را آرد پاشی کنیم و سپس چونه دلخواه از خمیر را جدا کرده و با وردنه به اندازهای که نیاز است خمیر را پهن میکنیم و سعی میکنیم گرد پهن کنیم تا شکل آن هم زیبا باشد و اگر تمایل داشتید میتوانید روی آن را با موارد دلخواه رومال کنید.
9-جهت پخت روی ساج را با اندکی روغن چرب کنید و روی شعله یا اجاق قرار داده تا به خوبی داغ شود و سپس خمیر را پهن کرده و روی شعله ملایم قرار میدهیم تا یک طرف آن بپزد و سپس طرف دیگر آن را میپزیم و به همین ترتیب بقیه نانها را پخته و به محض پخته شدن داخل پارچهای تمیز قرار دهید تا سرد و خنک شود.
10-نکات تکمیلی در مورد نان
برای پخت نان داغ در ساج ، انتخاب نوع ساج خیلی مهم است که نچسب و ضخیم باشد تا بتوان نان های بهتری روی آن پخت. در مواد اولیه نان ساجی از آرد کامل یا آرد سبوس دار استفاده کنید.جهت اطلاع از خواص و فواید سبوس گندم اینجا را لمس یا کلیک کنید.
نکات طلایی برای پخت نان ساجی:
آرد: برای تهیه نان ساجی از آرد خوب استفاده میشود. آرد خوب به نان بافت نرم و لطیفی میدهد.
آب: دمای آب باید ولرم باشد. آب خیلی سرد یا خیلی گرم باعث میشود خمیرمایه فعال نشود.
ورز دادن: خمیر را به مدت کافی ورز دهید تا گلوتن آن فعال شود و نان بافت خوبی داشته باشد.
استراحت: استراحت دادن به خمیر باعث میشود نان حجیمتر و نرمتر شود.
ساج: ساج باید کاملاً داغ باشد تا نان به آن نچسبد و به سرعت پخته شود.
روغن: برای اینکه نان به ساج نچسبد میتوانید قبل از پخت نان، ساج را کمی چرب کنید.
روش دوم:
مواد لازم برای تهیه نان ساجی:
آرد: 500 گرم
آب ولرم: 250 میلیلیتر
نمک: یک قاشق چایخوری
روغن زیتون: 2 قاشق غذاخوری
خمیر مایه
مراحل تهیه نان ساجی:
مخلوط کردن مواد خشک: آرد و نمک را در یک کاسه بزرگ مخلوط کنید.
اضافه کردن آب و روغن: آب ولرم و روغن زیتون را به آرد اضافه کرده و ورز دهید تا خمیری نرم و یکدست به دست آید.
استراحت خمیر: خمیر را در یک ظرف روغنی قرار داده، روی آن را با یک پارچه مرطوب بپوشانید و به مدت 30 دقیقه در جای گرم قرار دهید تا حجم آن دو برابر شود.
پهن کردن خمیر: خمیر را روی سطح آرد پاشی شده پهن کرده و به شکل دلخواه برش دهید.
پخت نان: ساج را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. خمیرهای پهن شده را به آرامی روی ساج داغ قرار دهید و چند دقیقه صبر کنید تا یک طرف نان بپزد. سپس نان را برگردانید تا طرف دیگر نیز بپزد.
فواید مصرف نان ساجی:
طعم و عطر بینظیر: نان ساجی با طعمی خاص و عطری دلپذیر، اشتها را باز میکند.
مفید و مغذی: نان ساجی با استفاده از مواد اولیه طبیعی و ساده تهیه میشود و سرشار از فیبر است.
هضم آسان: نان ساجی به دلیل بافت سبک و ترد، به راحتی هضم میشود.
نتیجهگیری:
پخت نان ساجی در خانه بسیار ساده و لذتبخش است. با رعایت نکات گفته شده در این مقاله، میتوانید یک نان ساجی خانگی خوشمزه و حرفهای تهیه کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.
کلمات کلیدی: نان ساجی، طرز تهیه نان ساجی، نان خانگی، نان سنتی، ساج، آرد، آب، روغن زیتون، غذاهای ایرانی