10 نکته طلایی در مورد نان محلی (1403)
1-نان محلی
این نان به سادگی و در کمترین زمان تهیه میشود. طرز تهیه نان در تابه بدون فر یکی از آسانترین راههای پخت نان در خانه است. این نانها خیلی خوشمزه و پرطرفدار است. درست کردن این نان خیلی ساده است. با ما همراه باشید تا دستور پخت نان محلی مازندران را آموزش دهیم.
نان محلی: گنجینهای از طعمها و فرهنگ
نان، از دیرباز یکی از اصلیترین اجزای سفره ایرانیان بوده است. تنوع نانهای محلی در ایران بسیار زیاد است و هر منطقه از کشور نانهای خاص خود را با طعمها و روشهای پخت متفاوت دارد. نانهای محلی نه تنها یک غذای اصلی هستند، بلکه نمادی از فرهنگ و سنت هر منطقه نیز محسوب میشوند. در این مقاله، قصد داریم شما را با انواع نانهای محلی ایران آشنا کنیم و نکات مهمی را برای انتخاب و تهیهی نانهای محلی به شما ارائه دهیم.
چرا نانهای محلی مهم هستند؟
ارزش غذایی بالا: نانهای محلی معمولاً با استفاده از آرد گندم کامل یا سبوسدار تهیه میشوند و به همین دلیل سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند.
طعم و عطر بینظیر: هر نان محلی طعمی خاص و منحصر به فرد دارد که با استفاده از ادویهها، سبزیجات و مغزها به دست میآید.
حفظ سنتها: پخت نانهای محلی یک سنت دیرینه است که به نسلهای بعدی منتقل میشود.
حمایت از تولیدکنندگان محلی: خرید نانهای محلی به تولیدکنندگان محلی کمک میکند و اقتصاد محلی را تقویت میکند.
انواع نانهای محلی در ایران
ایران کشوری پهناور با تنوع اقلیمی بسیار بالاست. این تنوع اقلیمی باعث شده تا انواع مختلف نانهای محلی در مناطق مختلف کشور پخته شود. برخی از معروفترین نانهای محلی ایران عبارتند از:
نان سنگک: یکی از معروفترین نانهای ایرانی است که در تنورهای سنگی پخته میشود.
نان تافتون: نانی نازک و گرد است که در تنورهای گلی پخته میشود.
نان لواش: نانی نازک و بزرگ است که معمولاً در کنار غذاهای کبابی سرو میشود.
نان بربری: نانی کشیده و مستطیلی شکل است که در تنورهای گلی پخته میشود.
نانهای محلی دیگر: نان کلچه، نان تنوری، نان شیرمال، نان محلی بلوچی، نان محلی کردستان و...
نکات مهم برای انتخاب و تهیه نان محلی
تازه بودن نان: سعی کنید نان را در همان روز پخت تهیه کنید تا از تازگی و طعم بهتر آن اطمینان حاصل کنید.
مواد اولیه با کیفیت: نانهای محلی با کیفیت، با استفاده از آرد گندم کامل، آب، نمک و مخمر طبیعی تهیه میشوند.
روش پخت سنتی: نانهای محلی معمولاً در تنورهای سنگی یا گلی پخته میشوند که به طعم و بافت بهتر نان کمک میکند.
حمایت از تولیدکنندگان محلی: سعی کنید نانهای محلی را از نانواییهای سنتی و محلی تهیه کنید.
فواید مصرف نانهای محلی
بهبود سلامت دستگاه گوارش: فیبر موجود در نانهای محلی به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست کمک میکند.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن: مصرف نانهای محلی به دلیل داشتن فیبر و مواد مغذی، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و برخی از انواع سرطان را کاهش میدهد.
افزایش انرژی: کربوهیدرات موجود در نان، انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند.
مواد لازم نان
- آرد کامل ۳ لیوان
- خمیر مایه خانگی ۲ قاشق غذاخوری
- روغن زیتون ۳ قاشق غذاخوری
- شیر نیمه گرم ۱ لیوان
- نمک و زردچوبه ۱ قاشق مرباخوری
- زنجبیل ۱ قاشق مرباخوری
- شکر ۳ قاشق غذاخوری
- کنجد یا سیاه دانه (اختیاری)
زرده تخم مرغ یک عدد(برای رومال کردن نان)
طرز تهیه
1-ابتدا یک ظرف مناسب انتخاب کرده و خمیر مایه، شکر و کمی آب گرم را مخلوط کرده و درب ظرف را گذاشته و ۱۰ دقیقه استراحت دهید تا خمیر مایه به عمل بیاید.
2-در این مرحله آرد را الک کنید و نمک و زردچوبه و زنجبیل را با آن مخلوط کنید و سپس آنها را درون ظرفی ریخته و وسط خمیر را گود کنید تا خمیر مایه که در مرحله قبل آماده شده است را به همراه روغن در گودی ریخته و کمکم آرد را با خمیر مایه ترکیب کرده و به مدت 15 دقیقه با دستی که چرب شده ورز دهید.
3-اگر خمیر چسبناک است و به دست میچسبد مقداری آرد اضافه کنید تا خیس بودن خمیر از بین برود و خمیر آماده شود.
4-پارچهای تمیز روی خمیر بکشید و در دمای محیط به مدت تقریبی یک ساعت استراحت دهید تا خمیر پف کند و آماده پخت شود.
5-سطحی صاف برای پهن کردن خمیر در را آرد پاشی کنیم و سپس خمیرها را به اندازه دلخواه چونه کنید. چونه ها را با فاصله از هم در ظرفی گذاشته برای بار دوم این بار روی چونه ها را پارچهای تمیز بکشید و به مدت یک ربع استراحت دهید و سپس با وردنه یا دست به اندازهای که نیاز است خمیر را پهن میکنیم و سعی میکنیم گرد پهن کنیم تا شکل آن هم زیبا باشد و یک عدد زرده تخم مرغ را با سه قاشق شیر یا ماست مخلوط کرده و نان ها را با آن رومال کنید و اگر تمایل داشتید میتوانید مقداری کنجد هم روی آن بپاشید.
طرز تهیه نان در فر
6-پخت بدون فر سپس تابهای بزرگ را با اندکی روغن روی شعله قرار دهید تا به خوبی داغ شود آنرا از روی شعله برداشته و سپس خمیر را پهن کرده و روی شعله ملایم قرار میدهیم تا یک طرف آن بپزد و سپس طرف دیگر آن را میپزیم و به همین ترتیب بقیه نانها را پخته و به محض پخته شدن داخل پارچهای تمیز قرار دهید تا سرد و خشک نشود.
طرز تهیه نان در فر
7-دستور تهیه نان در فر تقریبا مانند دستور تهیه بالاست و فقط قبل از استفاده از فر باید به مدت 10 دقیقه در دمای 180 درجه روشن کنید تا گرم شود و سپس خمیری که پهن کرده اید را درون سینی فر قرار دهید.
8-با انگشتان خود قسمتهای از خمیر را بفشارید و سپس با چنگال سوراخهایی را روی خمیر ایجاد کنید تا موقع پخت نان هوا از آن سوراخها خارج شود و حبابهای درشتی روی نان شکل نگیرد.
9-سپس سینی را در طبقه وسط فر قرار دهید و برای پخت هر نان حدود 12 دقیقه زمان لازم است و از تغییر رنگ نان میتوانید پختن آن را متوجه شوید و بعد از پخت هر نان آن را درون پارچهای تمیز قرار دهید تا خشک نشود و سپس برای بقیه خمیرها همین مرحله را تکرار کنید.
10-نکات تکمیلی در مورد نان
برای پخت نان داغ در تابه بدون فر ، انتخاب نوع تابه خیلی مهم است که نچسب و ضخیم باشد تا مثل ساج نان، بتوان روی آن نان را پخت. تابه باید کاملا داغ باشد تا خمیر به آن نچسبد. اگر تابه شما کیفیت خوبی ندارد کمی تابه را چرب کنید و وقتی گرم شد خمیر را در تابه بگذارید. با شروع حبابها روی خمیر نشانههای پخت نان را میبینید که وقت پشت و رو کردن نان است.
نتیجهگیری
نانهای محلی گنجینهای از طعمها و فرهنگ ایرانی هستند. با مصرف نانهای محلی، علاوه بر لذت بردن از طعم بینظیر آنها، به سلامت خود نیز کمک میکنید. پس سعی کنید در برنامه غذایی خود از انواع نانهای محلی استفاده کنید و از طعم و عطر بینظیر آنها لذت ببرید.
کلمات کلیدی: نان محلی، نان سنگک، نان تافتون، نان لواش، نان بربری، نانهای سنتی، نان کامل، تغذیه کامل، فرهنگ غذایی ایران