10 نکته طلایی در مورد نان مناسب برای گوارش (1403)
1-حضرت زهرا (سلام الله علیها) در مورد آداب سفره و غذا فرمودند :
در سر سفره غذا ، دوازده کار نیک وجود دارد که سزاوار است ، هر مسلمانی آنها را بشناسد.
چهار مورد آن واجب و چهار مورد مستحب و چهار مورد نشانه ی ادب و بزرگواری است .
چهار مورد واجب :
۱) شناخت و معرفت پروردگار(بدانیم که نعمت ها از اوست)
۲) راضی به نعمت های خدا بودن
۳) گفتن(بسم الله الرّحمن الرّحیم)در آغاز غذا
۴) سپاسگزاری خدا در پایان(گفتن الحمدالله ربّ العالمین)
چهار عمل مستحب عبارتند از :
۱) وضو گرفتن قبل از غذا
۲) نشستن به جانب چپ
۳) در حال نشسته غذا خوردن
۴) غذا خوردن با سه انگشت
آن چهار عملی که نشانه ادب و بزرگواری است :
۱) از غذای پیش روی برداشتن
۲) لقمه ها را کوچک برداشتن
۳) غذا ها را به خوبی جویدن
۴) کمتر به صورت دیگران ، نگاه کردن
2-انواع نان
انواع نان به عنوان یکی از غذا های اصلی انسان به شمار می روند که معمولا از آرد غلات مختلف تهیه می شوند و علاوه بر اینکه جنبه غذایی برای انسان دارند، ویتامین ها و مواد موجود در آنها نیز برای رشد بدن لازم است. گندم و جو دو غلات مهمی هستند که بشر در طول تاریخ از آرد آنها برای تهیه انواع نان استفاده کرده است.
3-تاریخچه
در گذشته تولید نان معمولا در خانه انجام می شد و پخت نان یکی از مهمترین وظایف اهل منزل بود اما امروزه با گسترش شهرها و رواج شهرنشینی مدرن، این اتفاق کمتر رخ می دهد و بیشتر در روستاها مشاهده میگردد. به همین دلیل امروزه نان مورد نیاز جامعه معمولا از مراکز بیرون از منزل و از طریق نانوایی های سنتی و یا مجتمع های تولیدی نان تهیه می شود. این موارد باعث شده که انواع مختلفی از نان وجود داشته باشد.
4-نان گندم کامل
بیشتر قرص های نان نانوایی ها و شیرینی پزی هایی که از نوع قهوه ای تیره هستند نان های سالمی به شمار می آیند و نان های کامل گندم بیشترین شاخص ها را برای سلامتی در این میان دارند. این نان دستکم باید حاوی 90 درصد گندم کامل باشند.
نان یکی از اجزای اصلی بسیاری از غذاها به شمار می آید: صبحانه، چاشت که قبل از ظهر وقت آن است و شام که بهتر است غروب یا سر شب میل شود شامل انواع نان ها میشوند.
5-ویژگیهای نان خوب
از نظر طب سنتی، نان خوب باید چند ویژگی مهم داشته باشد:
آرد خوبی داشته باشد:
آرد کامل و پاکیزه گندم که در حد اعتدال حداکثر تا ۵ درصد سبوس گیری شده باشد. متاسفانه امروزه همه سبوس گندم را میگیرند.
با حرارت ملایم و در بهترین حالت با حرارت غیر مستقیم پخت شود و نسوزد.
تازه و مغزپخت باشد و خیلی زود بیات نشود.
تا زمان استفاده بوی خوبی داشته و بوی نا و ماندگی ندهد.
در زمان خوردن نان، کش نیاید. خیلی حجیم و خمیری نباشد.
هاضمه فرد توان هضمش را داشته باشد.
6-فرآیند تخمیر
از خمیر مایه در خمیر نان استفاده شود و نه از جوش شیرین و سایر مواد غیر طبیعی. فرآوری خمیر باید به صورت طبیعی باشد (تقریبا 3 ساعت طول بکشد که در نانواییها چندان شاهد این فرآیند نیستیم). فرآیند تخمیر کامل انجام و رطوبت خمیر گرفته شده باشد. جهت دیدن آموزش آشنایی یا انواع مخمر ها اینجا را لمس یا کلیک کنید.
7-تاثیر کنجد، رازیانه، زنیان و زیره
استفاده از کنجد، رازیانه، زنیان، زیره، سیاهدانه و … در تهیه نان، فقط برای مقوی یا مزه دار شدن نیست، بلکه گاهی برای اصلاح ضرر احتمالی نان با توجه به نوع آرد آن ضروری است.
آرد سه یا چهار دانه (گندم، جو، ارزن، انواع بلوط و ذرت)
این ترکیبات مختلف انواع غلات در میان سالم ترین و بهترین نان ها قرار دارند. این نان ها با ترکیباتی متفاوت از گندم، جو، ارزن، انواع بلوط و ذرت را می توان برای صبحانه، ناهار و یا شام خورده و بهترین گزینه برای همراهی آن سوپ است.
8-بهترین نان برای مصرف روزانه
بهترین نان برای مصرف روزانه، نان هایی هستند که برای بدن ایجاد ناراحتی گوارشی نکنند و بتوانند با هضم اصولی به دستگاه گوارش و قسمت های مختلف آن کمک کنند. البته آداب غذا خوردن را که در ابتدای مقاله آمد نباید فراموش کرد برای مثال بهترین نان برای معده ئ دستگاه گوارشی، نان هایی هستند که از آرد سبوس دار تهیه شده باشند که می توان به نان های سبوس دار گندم و جو اشاره کرد.
9-نظریه های علمی
استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران: بهترین نان، نانی است که از گندم سالم رسیده تهیه شود که سبوس آن را به حد متوسط جدا، آرد و خمیر کنند، سپس آن را ورز دهند و خمیر ترش یا خمیرمایه را اضافه کنند و بگذارند این خمیر وربیاید و پف کند.
همچنین دکتر کرد افشاری گفت نانی که سبوسش را نگرفته باشند، سریعتر از دستگاه گوارش خارج خواهد شد. از این رو به افرادی که مشکل هضم و جذب دارند یا دچار مشکلات گوارشی هستند،با مشورت طبیب خود توصیه میشود نانهای کامل بخورند.
10-نان سفید
نان هر چه سفید تر باشد احتمال این که نانوا، جوش شیرین بیشتری به آن زده باشد، بالاتر است که به شدت یرای بدن مضر خواهد بود. بهترین نانها برای مصرف روزانه افراد مبتلا به یبوست نیز نان های سبوس دار هستند. به طور کلی تحقیقات نشان داده که مصرف مداوم نان های فاقد سبوس می تواند تاثیرات نامطلوبی در دستگاه گوارش داشته باشد به همین دلیل می توان با مصرف نان های سبوس دار در وعده های غذایی مختلف این عارضه و بیماری ناخوشایند را کنترل و درمان کرد.
به طور کلی مناسبترین نان برای گوارش و قسمت های مختلف بدن نان های سبوس دار هستند.جهت دیدن خواص آرد گندم سبوس دار اینجا را لمس یا کلیک کنید.