10 نکته طلایی در مورد طرز تهیه حلوا شيره انگور (1403)
1- خواص انگور
اولین خاصیت انگور برطرف کردن آثار افسردگی و ایجاد روحیه شادابی است. به نقل از پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده است: نوح (علیه السلام) به خدا شکایت کرد از غم و غصه، خدا بر او وحی نمود که انگور بخور زیرا انگور غصه را از بین میبرد.
خاصیت دیگر انگور کمک به گوارش و هضم غذا است. پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «کُلُوا العِنَبَ حَبَّةً حَبَّةً فَإِنَّهُ أهنَأُ و أمرَأُ»؛ انگور، را دانه دانه بخورید، چراکه گواراتر و خوشتر است.
امام رضا (علیه السلام) همچنین از آن به عنوان غذای کامل یاد کرده و درباره امیر مۆمنان حضرت علی (علیه السلام) نقل میفرماید که ایشان نان را با انگور میخوردند.
حلوای شیره انگور خانگی از جمله حلواهای سنتی ایران است که در شهرهای گوناگون با شیوه های مختلف درست می شود و جزء شناخته شده ترین حلواهای منطقه شمال غرب میباشد. برای نذری و سایر مراسم مذهبی از جمله ماه رمضان درست کرده و پخش میکنند.
مواد لازم:
- آرد گندم: ٢ پیمانه
- شیره انگور:١پیمانه
- گلاب نیم پیمانه
- روغن زرد گاوی ١/٣ پيمانه
- زعفران حل شده در آب ٢ قاشق سوپخوري
- پودر هل و دارچين نصف قاشق مربا خوري
طرز تهیه حلوای شیره انگور:
1-آرد را الک کرده و در داخل قابلمه یا تابه ریخته و به مدت تقریبا نیم ساعت به صورت آهسته و پیوسته با شعله کم تفت میدهیم تا دیگر بوی خامی ندهد و رنگ آن کمی تغییر کند. سپس اجاق را خاموش می کنیم.
2-همزمان با مرحله قبل روغن را هم در داخل یک تابه یا قابلمه ریخته و بر روی گاز با شعله ملایم میگذاریم تا داغ گردد. در این جا روغن را به آرد اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. پودرهل و دارچین را اضافه کرده ازروی حرارت بردارید.
3-ترکیب مواد را با قاشق هم بزنید تا کاملا مخلوط شده و با پشت قاشق مواد را به خورد هم بدهید و بعد از روی حرارت برداشته اجازه بدهید تا حلوا کمی از حرارت افتاده اما کاملا سرد نشود.
4-درظرف دیگری شیره و گلاب و زعفران را با هم مخلوط کنید بر روی کتری یا سماور گذاشته تا دم بکشد و به تدریج به آرد بو داده اضافه کنید و به سرعت هم بزنید تا آرد گلوله نشود. اگر خمیر داغ نباشد با دست مواد رو کاملا ترکیب کنید و آنها را با دست به طور کامل ورز میدهیم. در غیر اینصورت با پشت قاشق، مواد را مخلوط کنید تا حرارت آن بحدی برسد که با دست مواد را ورز دهید.
5-دقت کنید که نحوه ورز دادن بر کیفیت حلوا موثر خواهد بود. وقتی حلوا را خوب هم زدید و از ظرف جدا شد حلوا آماده است.
6-چنانچه مقدار کمی از حلوا را برداشته و مواد از هم متلاشی نشود و دارای بافت کاملا منسجمی باشد نشان دهنده آن است که مقدار شیره استفاده شده مناسب میباشد. اما چنانچه مواد به شکل منسجم نباشد اندکی شیره رقیق شده با آب جوش را به تدریج به مواد اضافه کنید.
7-دقت کنید که چنانچه مواد را زیاد ورز بدهیم به روغن میافتد. در تمام مراحل، مواد رو با دست در حد مخلوط شدن ترکیب کنید و از بیش از اندازه ورز دادن مواد خودداری کنید.
8-سپس مایه آماده شده را بر روی کف یک سینی ریخته و پهن مینماییم. برای صاف کردن سطح آن میتوانیم از پشت یک قاشق استفاده کنیم. سپس با چاقو آن را به شکل لوزی و یا هر شکل دلخواه دیگر برش میزنیم. در این مرحله حلوا هنوز ولرم باشد و کاملا خنک نشده باشد چون در شکل گیری حلوا موثر خواهد بود در صورتی که حلوا کاملاٌ سرد شده باشد در هنگام برش زدن، تکه تکه شده و پودر می شود. پس بهتر است بعد از خاموش کردن حرارت در انجام تمام مراحل سرعت عمل داشته باشید.
9-حلواهایی را که برش زدهایم در داخل یک ظرف مناسب میچینیم و به کمک پودر انواع مغزها مثل بادام روی آنها را تزئین مینماییم.
10-حلوا سنتی به دلیل داشتن شیره و روغن، فاسد شدنی است. بنابراین، باید حلوا سنتی را در مدت زمان کوتاهی مصرف کنید و بهتر است در محیط خشک و خنک نگهداری شود.برای ماندگاری بهتر از روغن زرد گاوی استفاده کنید چرا که وقتی با روغن حیوانی و زعفران تهیه شود میتواند حال هر مریضی را بهتر کند. (جهت دیدن آموزش تهیه کاچی کلیک کنید).