10 نکته طلایی در مورد نان ساده خانگی (1403)
1-بردن نام خدا
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): هر غذایی که بر آن نام خدا برده نشود، درد است و هیچ برکتی در آن نیست.
امام علی(علیه السلام): در سفارش های خود به کمیل: به گاه غذا خوردن، از آن کسی نام ببر که با وجود نام او، دیگر هیچ دردی زیان نمی رساند و نامش، شفای همه بیماری ها و ناتندرستی ها ست.
2-زمان غذا خوردن
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم): خوردن بدون گرسنگی و خوابیدن بدون بیداری کشیدن[ و احساس نیاز به خواب]، نزد خداوند، گناهی سهمگین است.
امام علی(علیه السلام): هر کس می خواهد هیچ غذایی به او زیانی نرساند، تنها هنگامی غذا بخورد که گرسنه شده و معده او [ازخوراک پیشین،] پاک شده باشد.
3-نان خانگی
نان خانگی به سادگی و در کمترین زمان تهیه میشود. طرز تهیه پخت نان داغ در تابه بدون فر یکی از آسانترین راههای پخت نان در خانه است. معمولا این نانهای داغ را در کبابیها سرو میکنند که خیلی خوشمزه و پرطرفدار است. درست کردن این نان خیلی خیلی ساده است. با ما همراه باشید تا دستور پخت نان خانگی را آموزش دهیم.
4-مواد لازم نان:
- آرد کامل 2 لیوان
- نمک ۱ قاشق غذاخوری
- آب نیمه گرم ۱ لیوان
- خمیر مایه خانگی ۲ قاشق غذاخوری
- روغن زیتون ۳ قاشق غذاخوری
- شکر ۱ قاشق غذاخوری
- کنجد یا سیاه دانه
5-خمیر و خمیر مایه
ابتدا یک ظرف مناسب انتخاب کرده و خمیر مایه، شکر و آب گرم را مخلوط کرده و درب ظرف را گذاشته و ۵ الی ۱۰ دقیقه استراحت دهید تا خمیر مایه به عمل بیاید و پف کند.
در این مرحله آرد را الک کنید و نمک را با آن مخلوط کنید و سپس آنها را درون ظرفی ریخته و سعی کنید آرد به کنارهها و دیوارههای ظرف چسبیده باشد و وسط ظرف گود باشد تا خمیر مایه که در مرحله قبل آماده شده است را به همراه روغن در گودی ریخته و کمکم آرد را با خمیر مایه ترکیب کرده و به مدت 15 دقیقه با دستی که چرب شده ورز دهید.
اگر خمیر چسبناک است و به دست میچسبد مقداری آرد اضافه کنید تا خیس بودن خمیر از بین برود و خمیر آماده شود.
6-آماده سازی خمیر
سپس ظرف بزرگتری را انتخاب کرده و مقداری آرد کف آن بپاشید و خمیر آماده را اضافه کنید و دوباره مقداری آرد روی آن بریزید و پارچهای تمیز روی آن بکشید و در دمای محیط به مدت تقریبی یک ساعت منتظر بمانید تا خمیر پف کند و آماده پخت شود.
7-چونه و وردنه
سطحی صاف برای پهن کردن خمیر در را آرد پاشی کنیم و سپس چونه دلخواه از خمیر را جدا کرده و با وردنه به اندازهای که نیاز است خمیر را پهن میکنیم و سعی میکنیم گرد پهن کنیم تا شکل آن هم زیبا باشد و اگر تمایل داشتید میتوانید مقداری کنجد هم روی آن بپاشید.
8-پخت بدون فر
سپس تابهای بزرگ را با اندکی روغن روی شعله قرار دهید میدهیم تا به خوبی داغ شود آنرا از روی شعله برداشته و سپس خمیر را پهن کرده و روی شعله ملایم قرار میدهیم تا یک طرف آن بپزد و سپس طرف دیگر آن را میپزیم و به همین ترتیب بقیه نانها را پخته و به محض پخته شدن داخل پارچهای تمیز قرار دهید تا سرد و خشک نشود.
9-طرز تهیه نان در فر:
دستور تهیه نان در فر تقریبا مانند دستور تهیه بالاست و فقط قبل از استفاده از فر باید به مدت 10 دقیقه در دمای 180 درجه روشن کنید و سپس خمیری که پهن کرده اید را درون سینی فر قرار دهید و با انگشتان خود قسمتهای از خمیر را بفشارید و سپس با چنگال سوراخهایی را روی خمیر ایجاد کنید تا موقع پخت نان هوا از آن سوراخها خارج شود و حبابهای درشتی روی نان شکل نگیرد. سپس سینی را در طبقه وسط فر قرار دهید و برای پخت هر نان حدود 12 دقیقه زمان لازم است و از تغییر رنگ نان میتوانید پختن آن را متوجه شوید و بعد از پخت هر نان آن را درون پارچهای تمیز قرار دهید تا خشک نشود و سپس برای بقیه خمیرها همین مرحله را تکرار کنید.
10-نکات تکمیلی در مورد نان
برای پخت نان داغ در تابه بدون فر ، انتخاب نوع تابه خیلی مهم است که نچسب و ضخیم باشد تا مثل ساج نان، بتوان روی آن نان را پخت. تابه باید کاملا داغ باشد تا خمیر به آن نچسبد. اگر تابه شما کیفیت خوبی ندارد کمی تابه را چرب کنید و وقتی گرم شد خمیر را در تابه بگذارید. با شروع حبابها روی خمیر نشانههای پخت نان را میبینید که وقت پشت و رو کردن نان است.
در ضمن میتوانید با آرد گندم کامل یا سبوس دار در منزل نان ساده یا نان بدون جوش شیرین پخت کنید جهت دیدن خواص نان سبوس دار اینجا را لمس یا کلیک کنید.