چگونه درختان را هرس کنیم؟ (1403)
هرس و پیرایش:
به طور کلـی هـرس عبـارت اسـت از قطـع کامـل یا جزیی شـاخه، ریشـه، پوسـت، بـرگ و یـا گل و میوه به منظـور تحت تاثیـر قـرار دادن و هدایـت نحـوه رشـد و بـاروری گیاه.
فواید و دلایل هرس کردن:
حذف شاخه های مزاحم
ایجاد شرایط مناسب جهت ورود نور و هوا به درون شاخساره
ایجاد شکل ویژه در شاخساره
ایجاد تعادل بین شاخساره و ریشه
جوان ساختن درختان مسن
پیش یا پس انداختن باروری گیاه و تنظیم گلدهی
محدود ساختن رشد و تسهیل عملیات سمپاشی و برداشت.
بـالا بـردن کیفیت محصـول:
درختانی که به درسـتی هرس شـده اند دارای میوه هـای مرغوبتری هسـتند. میـوه هـای ایـن درختـان درشـت ترند و رنـگ و طعم بهتـری دارنـد و در نتیجه قیمـت محصول و بازار پسـندی میـوه درختـان هرس شـده بیشـتر از درختانی اسـت که هرس نشـده اند.
افزایـش مقاومـت شـاخه های درخـت:
در عملیات هـرس کارهایـی انجـام می گیرد کـه موجب می شـود شـاخه ها اسـتحکام بیشـتری بیابند.
فراهـم نمـودن نـور کافی برای درخـت:
نور آفتـاب بـرای انجام عمـل فتوسـنتز، سـاختن مواد آلـی و تولیـد میوه هـای مرغـوب لازم اسـت. بـا انجـام هرس صحیح نـور کافی بـرای درخت تامین می شـود.
زمان هرس
در دو موقـع از سـال انجـام می شـود.
1-یکـی هرسـی کـه در موقع خـواب زمسـتانه گیاه ایـن کار معمـولاً انجـام می شـود و هـرس سـیاه یا زمسـتانه نام دارد.
2-دیگری هرسـی اسـت کـه در دوره ی فعالیت گیـاه انجام می شـود و هـرس سـبز یـا تابسـتانه نـام دارد.
اصولاً هـرس باعث تاخیـر در بـاروری گیاهان جـوان و کاهش محصـول گیاهـان بـارور می شـود؛ بنابرایـن در میـزان هرس بایـد جانب احتیـاط و تعادل را نگه داشـت.
انـواع هـرس عبـارت اسـت از :
- هرس شـاخه
- هرس ریشـه
- هرس برگ
- هرس پوسـت
- خم سـازی سـاقه
- هـرس گل و میوه.
پیرایش درختان و درختچه ها
پیرایش عبارت اسـت از دادن شـکلی خاص به گیاه و مناسـب سـاختن آن برای منظورهای معین. سـه شـکل اصلی پیرایـش وجود دارد:
هرمی (پیشاهنگ مرکزی)
شلجمی (پیشاهنگ متغیر)
جامی (مرکز باز)