10 نکته طلایی در مورد حلوای نثار خانگی (1404)
حلوای نثار خانگی
حلوای نثار از جمله حلواهای لذیذ و سنتی کشور است که در شهرهای گوناگون با شیوه های مختلف درست می شود حلوای نثار مخصوص شهر ارومیه است و جزء شناختهشدهترین حلواهای این منطقه میباشد. برای نذری و سایر مراسم مذهبی از جمله ماه رمضان درست کرده و پخش میکنند. در شهر ارومیه به پودر قند، نثار گفته میشود. به همین علت اسم این حلوا نثار است.
حلوای نثار خانگی: طعمی بهشتی از دیار آذربایجان
حلوای نثار، یکی از محبوبترین و خوشمزهترین حلوای سنتی ایران به خصوص در منطقه آذربایجان است. این حلوا با طعمی شیرین، عطری دلنشین و بافتی نرم و لطیف، دل هر کسی را می رباید. در این مقاله، قصد داریم طرز تهیهی حلوای نثار خانگی را به همراه نکات طلایی برای تهیهی یک حلوای بینظیر به شما آموزش دهیم.
مواد لازم حلوای نثار
- آرد سفید ۲ کیلوگرم
- پودر قند ۱ کیلوگرم
- روغن جامد یا محلی ۱ کیلوگرم
- کره ۱۰۰ گرم
- عسل ۱ استکان
- پودر هل ۱ قاشق غذا خوری
- گلاب و زعفران به مقدار دلخواه
نحوه درست کردن حلوا نثار
1-ابتدا آرد را الک کرده و در داخل قابلمه یا تابه ریخته و به مدت نیم ساعت تا چهل و پنج دقیقه به صورت آهسته و پیوسته با شعله کم تفت میدهیم تا دیگر بوی خامی ندهد و رنگ آن کمی تغییر کند. سپس اجاق را خاموش می کنیم. پودر قند یا همان نثار را نیز مثل آرد الک میکنیم. اما فعلا اضافه نکنید.
2-همزمان با مرحله قبل روغن را هم در داخل یک تابه یا قابلمه ریخته و بر روی گاز با شعله ملایم میگذاریم تا داغ گردد. در این جا کره و روغن رو به آرد اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
3-ترکیب مواد را با قاشق هم بزنید تا کاملا مخلوط شده و با پشت قاشق مواد را به خورد هم بدهید و بعد از روی حرارت برداشته اجازه بدهید تا حلوا کمی از حرارت افتاده اما کاملا سرد نشود و بعد پودر قند الک شده را داخل تابه یا ظرف بریزید.
4-بعد از اینکه پودر قند را به آرد اضافه کردید، اگر خمیر داغ نباشد با دست مواد رو کاملا ترکیب کنید و آنها را با دست به طور کامل ورز میدهیم. دقت کنید که نحوه ورز دادن بر کیفیت حلوا موثر خواهد بود. در غیر اینصورت با پشت قاشق، مواد را مخلوط کنید تا حرارت آن بحدی برسد که با دست مواد را ورز دهید.
5-گلاب و زعفران را درون شیرجوش یا ظرف دیگری ریخته و آن را بر روی کتری میگذاریم تا از طریق گرمای کتری دم بکشد. سپس گلاب و زعفران را هم به آنها اضافه مینماییم. یک بار دیگر مواد را توسط دست یا پشت قاشق ورز میدهیم.
6-چنانچه مقدار کمی از حلوا را برداشته و مواد از هم متلاشی نشود و دارای بافت کاملا منسجمی باشد نشان دهنده آن است که مقدار گلاب استفاده شده مناسب میباشد. اما چنانچه مواد به شکل منسجم نباشد اندکی گلاب را به تدریج به مواد اضافه کنید.
7-با پشت قاشق اگر خمیر داغ است، مواد را مخلوط مینماییم تا به خورد هم بروند. دقت کنید که چنانچه مواد را زیاد ورز بدهیم به روغن میافتد. در تمام مراحل بعد از اضافه کردن پودر قند مواد رو با دست در حد مخلوط شدن ترکیب کنید و از بیش از اندازه ورز دادن مواد خودداری کنید.
8-در این مرحله عسل را اضافه کرده و با مواد ترکیب میکنیم. سپس مایه آماده شده را بر روی کف یک سینی ریخته و پهن مینماییم. برای صاف کردن سطح آن میتوانیم از پشت یک قاشق استفاده کنیم. سپس با چاقو آن را به شکل لوزی و یا هر شکل دلخواه دیگر برش میزنیم. در این مرحله حلوا هنوز ولرم باشد و کاملا خنک نشده باشد چون در شکل گیری حلوا موثر خواهد بود پس بهتر است بعد از خاموش کردن حرارت در انجام تمام مراحل سرعت عمل داشته باشید.
9-حلواهایی را که برش زدهایم در داخل یک ظرف مناسب میچینیم و به کمک پودر انواع مغزها مثل بادام روی آنها را تزئین مینماییم.
10-حلوا سنتی به دلیل داشتن قند و روغن، به سرعت خراب میشود. بنابراین، باید حلوا سنتی را در مدت زمان کوتاهی مصرف کنید و بهتر است در محیط خشک و خنک نگهداری شود.
روش دوم:
مواد لازم برای تهیه حلوای نثار:
آرد سفید قنادی: 200 گرم
پودر قند: 125 گرم
کره: 65 گرم
روغن مایع: 50 گرم
پودر هل: 1 قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ: 3 قاشق غذاخوری
گلاب: 1 قاشق غذاخوری
مراحل تهیه حلوای نثار:
تفت دادن آرد: آرد سفید را جداگانه در تابه تفت دهید تا بوی خامی آنها گرفته شود. دقت کنید که آرد نسوزد.
مخلوط کردن مواد خشک: آردهای تفت داده شده، پودر قند و هل را با هم مخلوط کنید.
اضافه کردن کره و روغن: کره و روغن را به مواد خشک اضافه کرده و خوب مخلوط کنید تا یکدست شود.
پخت حلوا: مخلوط را روی حرارت ملایم قرار داده و مدام هم بزنید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شده و حلوا به رنگ طلایی روشن درآید.
اضافه کردن زعفران و گلاب: در انتها زعفران دم کرده غلیظ و گلاب را به حلوا اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
قالب زدن: حلوا را در ظرف مورد نظر ریخته و صاف کنید.
تزیین: میتوانید حلوا را با پودر پسته یا بادام تزیین کنید.
نکات طلایی برای تهیه حلوای نثار:
آرد: برای تهیه حلوای نثار، بهتر است از آرد سفید قنادی استفاده کنید. اضافه کردن آرد نخودچی به حلوا بافت نرمتری میدهد.
تفت دادن آرد: تفت دادن آرد به مدت کافی باعث میشود بوی خامی آرد گرفته شده و طعم حلوا بهتر شود.
حرارت: حرارت زیر تابه باید ملایم باشد تا حلوا نسوزد و یکدست بپزد.
هم زدن مداوم: در طول پخت حلوا باید مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد و یکدست شود.
زعفران: برای رنگ و عطر بهتر حلوا، از زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید.
گلاب: استفاده از گلاب به حلوا عطر و طعم دلپذیری میدهد.
فواید حلوای نثار:
منبع انرژی: حلوای نثار به دلیل وجود قند و کربوهیدرات، منبع انرژی خوبی است.
خوشمزه و مقوی: حلوای نثار با طعم شیرین و ترکیبات مقوی، یک دسر خوشمزه و مقوی است.
مناسب برای مهمانیها: حلوای نثار به دلیل ظاهر زیبا و طعم دلپذیر، برای پذیرایی در مهمانیها مناسب است.
سؤالات متداول:
آیا میتوان از آرد گندم به جای آرد سفید برای تهیه حلوای نثار استفاده کرد؟ (بله، میتوانید اما طعم حلوا کمی متفاوت خواهد شد.)
چگونه میتوان زعفران را دم کرد؟ (زعفران را در آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه دم بکشد.)
برای تزیین حلوای نثار از چه چیزهایی میتوان استفاده کرد؟ (علاوه بر پودر پسته و بادام، میتوانید از خلال بادام، نارگیل و یا پودر نارگیل نیز استفاده کنید.)
کلمات کلیدی: حلوای نثار، طرز تهیه حلوای نثار، حلوا خانگی، حلوای آذربایجانی، شیرینی سنتی، دستور پخت حلوای نثار، نکات پخت حلوای نثار