10 نکته طلایی در مورد آسیاب کردن بلوط (1403)
چگونه بلوط را آسیاب کنیم؟
1-ابتدا باید پوست بلوطها را کنده شود. بلوط یک پوسته سخت دارد که باید گرفته شود.
2-باید پوسته بعدی هم کنده شود. برای این کار، بلوطها را در آفتاب پهن میکنند تا کاملا خشک و سفت شوند تا بتوانند پس از خشک شدن کامل، پوسته دوم آن را جدا کنند. پس از اینکه بلوطها خشک شدند، لایه بعدی که «جَفت» نام دارد به راحتی جدا میشود.
3-جفت بسیار پرخاصیت است و برای درمان بیماریهای معده و مشکلات پوستی نظیر اگزما و… استفاده میشود.
4-بعد از اینکه جفت هم جدا شد و مغز بلوطها در آفتاب خشک شد، نوبت به آسیاب کردن مغزها میرسد.
5-هنوز هم در نواحی روستایی سمت زاگرس، از آسیابهای سنگی و دستی برای آرد کردن مغز بلوط استفاده میشود.
6-معمولا بلوط را به اندازه آرد گندم آسیاب نمیکنند و میگذارند دانههایش کمی درشتتر باشد تا بتوانند آن را در آب شستشو بدهند و تلخیاش را بگیرند.
7-برای آسیاب کردن بلوط، به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
بلوطهای رسیده و سالم
یک دستگاه آسیاب یرقی یا دستی سنگی
8-آرد درشت بلوط در این مرحله، تانن زیادی دارد و تلخ است و باید تلخیاش گرفته شود. برای این کار، در آب جوش ریخته میشود و به مدت سه شبانهروز در سبدهای مخصوصی نگه داشته میشود و روی آن را میپوشانند تا گرم بماند و تاننش جدا شود.
9-بعد از سه روز، آن را شسته تا تلخیاش گرفته شود. پس از این مرحله، نوبت خمیر کردن میرسد.
10-تلخی آرد بلوط که گرفته شد، آن را حسابی ورز میدهند تا حالت خمیری پیدا کند. نان بلوط یک مقدار زمختتر و تیرهتر از نانهای دیگر و رنگ آن قهوهای است.یه همین علت، به جای اینکه آن را با آرد خالص بلوط درست کنند، از مخلوط آرد گندم و بلوط با نسبت هفتاد به سی استفاده میشود.
با این روش، هم طعم نان بهتر میشود، هم اینکه دیرتر از نان خالص بلوط، بیات میشود.