10 نکته طلایی در مورد نان های محلی خانگی (1403)
1-نان جو خانگی
یکی از انواع نان های سنتی ایرانی است. این نان از آرد جو و آب تهیه می شود و دارای ارزش غذایی بالایی است.
مواد لازم آرد جو: 500 گرم -خمیر مایه : 2 قاشق غذاخوری- آب ولرم: 3 لیوان -روغن : 3 قاشق غذاخوری -نمک: 1 قاشق غذاخوری -شکر: 1 قاشق غذاخوری
نان جو یک نان سنتی ایرانی است. این نان را می توان به راحتی در منزل تهیه کنید و از خوردن آن لذت ببرید.نان گندم و نان جو هر دو گزینه های سالمی برای رژیم غذایی هستند، اما نان جو به دلیل محتوای فیبر، پروتئین و مواد معدنی بیشتر، ممکن است برای برخی افراد مفیدتر باشد.
2-نان تیری
نان تیری نوعی نان سنتی ایرانی است که در استان های کهگیلویه و بویراحمد، فارس، کردستان و کرمانشاه تهیه می شود. این نان از : آرد کامل گندم -آب -نمک و خمیر مایه تهیه می شود و در تنور پخته می شود. نان تیری معمولاً به شکل دایره ای یا مستطیل شکل است و دارای بافتی نرم و لطیف است.
3-نان توموشی
نان توموشی نان محلی استان هرمزگان است که از آرد گندم، خمیر مایه، آب و نمک تهیه می شود. این نان به دلیل طعم و عطر بی نظیری که دارد، یکی از محبوب ترین نان های جنوب ایران است.
نان توموشی در استان هرمزگان با نام های لیتک، تمشی، نون تاوه و در بعضی استانها با نام رگاگ یا رقاق نیز شناخته می شود. این نان معمولاً با سس مهیاوه یا سوراغ سرو می شود. نان رگاگ یا نان تموشی یکی از نانهای سنتی و قدیمی محبوب استان هرمزگان و شهر لارستان است و معمولاً به جای وعدههای غذایی، مخصوصاً صبحانه استفاده میشود، چون طبخ این نان ساده است.
4-نان کلانه
نان کلانه نان محلی کردستان است که از آرد گندم، تره کوهی، پیاز و روغن حیوانی تهیه می شود. این نان طعم و عطر بی نظیری دارد و به عنوان یک وعده غذایی کامل یا یک میان وعده لذیذ مورد استفاده قرار می گیرد. برای تهیه نان کلانه بدون فر در خانه، به مواد اولیه زیر نیاز دارید: 500 گرم آرد گندم -1 قاشق چایخوری نمک- 1/2 قاشق چایخوری -خمیر مایه 1/2 پیمانه- آب ولرم 1/2 پیمانه -تره کوهی خرد شده 1/2 پیمانه -پیاز خرد شده 1 قاشق غذاخوری -روغن حیوانی به مقدار لازم
5-نان اهری
نان اهری نان محلی آذربایجان شرقی است که از آرد گندم، شیر، تخم مرغ، روغن، شکر، دارچین و وانیل تهیه می شود. این نان طعم و عطر بی نظیری دارد و به عنوان یک میان وعده لذیذ مورد استفاده قرار می گیرد. مواد لازم برای تهیه نان اهری: 500 گرم آرد گندم- 1/2 پیمانه شیر -1 عدد تخم مرغ -1/4 پیمانه روغن -1/4 پیمانه شکر -1 قاشق چایخوری دارچین -1/2 قاشق چایخوری وانیل -1 قاشق چایخوری نمک
6-نان فطیر
نان فطیر نوعی نان محلی یا شیرینی است که در برخی از استانهای ایران (از جمله استان مرکزی، استان خراسان رضوی، استان همدان، استان زنجان، استان آذربایجان شرقی، استان آذربایجان غربی، استان اردبیل، استان لرستان) تهیه و استفاده میشود. نان شیرینی فطیر از آرد، شکر، تخم مرغ و مواد دیگر تشکیل شدهاست و مانند نان آن را در تنور پخت میکنند.
نان فطیر انواع مختلفی از جمله کسمه و شیرمال دارد. انواع مختلفی از این نان شیرینی محلی در نقاط مختلف ایران پخته میشود و از معروفترین آنها فطیر اراک، ملایر، و فطیر طالقان است. یکی از این انواع، شیرینی است به نام توتک که در ساوه، و زرندیه پخته میشود.
7-نان روغنی کرمانشاهی
در دستورهای سنتی تهیه نان روغنی کرمانشاهی از روغن حیوانی، معمولاً روغن کرمانشاهی استفاده میشود. این روغن به دلیل طعم و عطر خاص خود، به نان روغنی کرمانشاهی طعم و بافتی منحصر به فرد میدهد.
مواد لازم: 2 پیمانه آرد کامل گندم -1 پیمانه آب گرم -1 قاشق چایخوری خمیر مایه خانگی -1 قاشق غذاخوری شکر -1/2 قاشق چایخوری نمک -1/4 پیمانه روغن کرمانشاهی
برای تهیه نان روغنی کرمانشاهی می توانید از خمیر مایه طبیعی نیز استفاده کنید. اگر از خمیر مایه طبیعی استفاده می کنید، زمان عمل آمدن خمیر ممکن است بیشتر شود. برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به سطح کار، می توانید از کمی آرد استفاده کنید. برای جلوگیری از ترک خوردن نان ها، می توانید آنها را قبل از پخت با چنگال سوراخ کنید.
8-نان کماج
نان کماج نوعی نان شیرینی است که از آرد برنج کامل و غیر آن و شکر پزند. شیرینی سنتی برخی مناطق ایران کماج است و در استانهای مازندران، آذربایجان شرقی، کردستان، اصفهان و مرکزی نیز پخت میشود. این نوع نان بسیار پرطرفدار است.
یکی از شیرینیهای سنتی و محبوب در سراسر ایران است. این نان معمولاً در ایام نوروز و سایر اعیاد تهیه میشود. کماج معمولاً به شکل دایرهای یا مستطیلشکل است و دارای بافتی نرم و اسفنجی است. این نان را میتوان به صورت ساده یا با مغز خرما، گردو، کشمش و یا شکر تهیه کرد.
9-نان لواش روستایی
نان لواش روستایی از آرد گندم سبوس دار تهیه میشود، بنابراین فیبر بیشتری دارد و برای سلامتی مفیدتر است. نان لواش روستایی به مدت طولانیتری استراحت میکند، بنابراین طعم و بافت بهتری دارد، بنابراین هضم آن آسانتر است.
مواد لازم برای تهیه نان لواش روستایی: 500 گرم آرد گندم سبوس دار -250 میلی لیتر آب ولرم -1 قاشق چایخوری نمک -1 قاشق چایخوری خمیر مایه
10-یاغلی چورک یا نان روغنی
یاغلی چورک یک نان روغنی سنتی ایرانی است که در بسیاری از مناطق ایران، به ویژه در آذربایجان شرقی و غربی، تهیه می شود. این نان از آرد گندم، روغن مایع، تخم مرغ، شکر، شیر، خمیر مایه و نمک تهیه می شود.
مواد لازم : 500 گرم آرد گندم -2 قاشق غذاخوری روغن -1 عدد تخم مرغ -1 قاشق غذاخوری شکر -1/2 پیمانه شیر -1 قاشق چایخوری خمیر-1/2 قاشق چایخوری نمک- کنجد به مقدار لازم