10 نکته طلایی در مورد کلوچه فومن (1403)
کلوچه فومن، طعمی ماندگار از سرزمین گیلان
کلوچه فومن یکی از شیرینی های سنتی و محبوب استان گیلان است که به دلیل طعم و عطر بی نظیر خود، شهرت جهانی دارد.
این کلوچه از آرد گندم، تخم مرغ، روغن مایع، شکر، خمیر مایه، دارچین، جوز هندی و وانیل تهیه می شود. کلوچه فومن معمولاً به شکل دایره ای یا مستطیل شکل است و دارای بافتی نرم و لطیف است.
این شیرینی دارای طعمی شیرین و مقوی است و به عنوان یک میان وعده یا دسر مصرف می شود.
تاریخچه کلوچه فومن
کلوچه فومن از قدمتی طولانی برخوردار است و از دیرباز به عنوان یکی از سوغاتی های محبوب استان گیلان شناخته می شود. این کلوچه معمولاً در عید نوروز و سایر مناسبت های مذهبی تهیه می شود. اولین بار پدر آیت الله بهجت در سفری که به کربلا داشته پخت آن را دیده و بعد از بازگشت به فومن با نوآوری و خلاقیت خود آنرا با فرهنگ و مزاج ایرانی سازگار کرده و پخته است. در گذشته، زنان گیلانی کلوچه فومن را به صورت سنتی و با دست تهیه می کردند. اما امروزه، این کلوچه به صورت صنعتی نیز تولید می شود.
مواد لازم برای تهیه کلوچه فومن:
- 500 گرم آرد گندم کامل
- 2 عدد تخم مرغ
- 100 گرم روغن زیتون یا کنجد
- 100 گرم شکر
- 1 قاشق چایخوری خمیر مایه خانگی
- 1 قاشق چایخوری دارچین
- 1/2 قاشق چایخوری جوز هندی
- 1/4 قاشق چایخوری وانیل
طرز تهیه کلوچه فومن:
1-خمیر مایه را در یک کاسه کوچک با مقداری آب ولرم مخلوط کنید و بگذارید تا عمل بیاید.
2-تخم مرغ ها، روغن، شکر، دارچین، جوز هندی و وانیل را در یک کاسه بزرگ مخلوط کنید.
3-خمیر مایه عمل آمده را به مخلوط تخم مرغ ها اضافه کنید و مخلوط کنید.
4-آرد گندم را کم کم به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر جمع شود. خمیر را به مدت 10 دقیقه ورز دهید تا نرم و لطیف شود.
5-خمیر را در یک کاسه چرب شده قرار دهید و روی آن را بپوشانید.
6-خمیر را در یک مکان گرم به مدت 1 تا 2 ساعت استراحت دهید تا حجمش دو برابر شود.
7-خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت از خمیر را به شکل دایره ای یا مستطیل شکل باز کنید.
8-کلوچه ها را در یک سینی فر چرب شده قرار دهید.
9-فر را با دمای 180 درجه سانتیگراد گرم کنید. کلوچه ها را به مدت 20 تا 25 دقیقه در فر بپزید تا طلایی رنگ شوند.
10-پس از پخت، کلوچه ها را از فر خارج کنید و اجازه دهید خنک شوند.
نکات مهم در تهیه کلوچه فومن:
- از آرد گندم مرغوب استفاده کنید.
- خمیر را به اندازه کافی ورز دهید تا نرم و لطیف شود.
- خمیر را قبل از پخت به مدت کافی استراحت دهید تا حجمش دو برابر شود.
- کلوچه ها را در دمای مناسب بپزید تا کاملاً پخته شوند.
کلوچه فومن در فرهنگ گیلان
کلوچه فومن علاوه بر اینکه یک شیرینی خوشمزه است، در فرهنگ گیلان نیز جایگاه ویژه ای دارد. این کلوچه نمادی از خوشبختی و سرزندگی است و در بسیاری از مراسمات سنتی گیلان، از جمله مراسم عروسی، عید نوروز و سایر مناسبت های مذهبی، استفاده می شود. کلوچه فومن یک شیرینی اصیل و خوشمزه است که طعم و عطر آن، یادآور سرزمین گیلان است.