10 نکته طلایی در مورد جایگاه سبوس گندم (1403)
1-سبوس گندم چیست؟
گندم یکی از مهمترین غلات در جهان است که از آن برای تهیه نان، ماکارونی، بیسکویت و سایر محصولات غذایی استفاده میشود. آرد گندم از دانههای گندم آسیاب شده تهیه میشود.
2-دانههای گندم از سه قسمت اصلی تشکیل شدهاند:
آندوسپرم:
قسمت اصلی دانه گندم است و حاوی نشاسته، پروتئین و چربی است.
اجزای پوسته:
شامل پوسته خارجی، پوسته درونی و آلورون است.
جوانه:
قسمت کوچکی در انتهای دانه گندم است که حاوی مواد مغذی است.
3-سبوس گندم :
سبوس گندم لایهی بیرونی دانه گندم است که حاوی مقدار زیادی فیبر، پروتئین و مواد معدنی است. سبوس گندم از سه قسمت اصلی تشکیل شدهاست:
4-پوسته خارجی:
نازکترین لایه پوسته است و حاوی مقدار کمی فیبر است.
5-پوسته درونی:
ضخیمترین لایه پوسته است و حاوی مقدار زیادی فیبر، پروتئین و مواد معدنی است.
6-آلورون:
لایهای نازک در زیر پوسته درونی است و حاوی مقدار زیادی پروتئین و مواد معدنی است.
7-جایگاه سبوس گندم در دانه گندم :
سبوس گندم در قسمت بیرونی دانه گندم قرار دارد. سبوس گندم به همراه پوسته درونی و آلورون، اجزای پوسته دانه گندم را تشکیل میدهند.
8-انواع آرد گندم بر اساس مقدار سبوس :
آرد گندم بر اساس مقدار سبوس به سه نوع اصلی تقسیم میشود:
آرد سفید:
آرد سفید از دانههای گندم سفید تهیه میشود و پوستههای آن کاملاً جدا شدهاند. که برای سلامتی مفید نیست. آرد سفید آرد نرمی است و برای تهیه شیرینیجات، کیک و نانهای سفید مناسب است.
آرد کامل:
آرد کامل از دانههای گندم کامل تهیه میشود و پوستههای آن جدا نشدهاند. آرد کامل آرد تیرهای است و فیبر زیادی دارد. آرد کامل برای تهیه نانهای سبوسدار مناسب است.
آرد نیمهسبوس:
آرد نیمهسبوس از دانههای گندم نیمهکامل تهیه میشود که از آرد سفید بهتر است . آرد نیمهسبوس آرد متوسطی از نظر رنگ و فیبر است. آرد نیمهسبوس برای تهیه انواع نانها مناسب است.
9-خواص سبوس گندم :
سبوس گندم دارای خواص زیر است:
- منبع فیبر: سبوس گندم منبع خوبی از فیبر است. فیبر برای سلامتی دستگاه گوارش ضروری است.
- منبع پروتئین: سبوس گندم منبع خوبی از پروتئین است. پروتئین برای رشد و نمو ضروری است.
- منبع مواد معدنی: سبوس گندم منبع خوبی از مواد معدنی مانند منگنز، مس، آهن و روی هستند. این مواد معدنی برای سلامتی ضروری هستند.
10-نتیجهگیری :
سبوس گندم لایهی بیرونی دانه گندم است که حاوی مقدار زیادی فیبر، پروتئین و مواد معدنی است. آرد کامل و نیمهسبوس که حاوی سبوس گندم هستند، برای سلامتی مفیدتر از آرد سفید هستند.