فیروزه کوبی چیست و مراحل انجام آن چگونه است؟

فیروزه کوبی چیست و مراحل انجام آن چگونه است؟

بازدید: 1362    انتشار: 1403/05/12    کد مطلب: 24464    دسته بندی: رپورتاژ آگهی


فیروزه کوبی چیست و مراحل انجام آن چگونه است؟[رپورتاژ آگهی]


فیروزه کوبی یکی از زیباترین صنایع دستی است که در اصفهان تولید می‌شود. اما باید بدانید که این هنر زیبا ابتدا در مشهد رواج داشته است و گفته شده این هنر از روسیه به ایران آورده شده و بعدها وارد اصفهان شده است. اکنون اصفهان یکی از اصلی‌ترین تولیدکنندگان این هنر زیبا به حساب می‌آید. 


فیروزه کوبی چیست ؟


آشنایی با فیروزه کوبی

فیروزه کوبی یکی از رشته‌های صنایع دستی است که به علت ظرافت و زیبایی موجود در آن به جرات می‌توان گفت یک صنایع دستی واقعی است، به طوری که گفته می‌شود قدمت این صنعت به حدود شصت سال قبل می‌رسد. فیروزه کوبی توسط شخصی بنام یوسف حکمیان معروف در مشهد برای اولین بار شناخته شده است. کار فیروزه کوبی در ابتدا  بر روی زیور آلاتی مانند دستبند، گل سینه، گوشواره و غیره انجام می‌شده است و حالا توسعه یافته است. با این حال باز هم جای پیشرفت و توسعه در آن وجود دارد.
 
امروزه فیروزه کوبی به غیر از زیور آلات بر روی ظروفی مانند بشقاب، لیوان، گل آبپاش و غیره نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما می‌توانید کارگاه فیروزه کوبی را در سراسر اصفهان مشاهده کنید که محصولات زیبایی را با استفاده از سنگ فیروزه تولید می‌کنند. محصولات فیروزه کوب علاقمندان زیادی را از سراسر ایران و جهان به خود جذب کرده است و هر روز بر تعداد این علاقمندان افزوده می‌گردد.

گذری بر کارگاه‌های فیروزه کوبی 

اگر به کارگاه‌های فیروزه کوبی اصفهان نظری بیاندازید مشاهده خواهید کرد که یکی از کارهایی که در صنعت فیروزه کوبی رایج است کار تهیه زیر ساخت است که در کارگاه زرگری و به‌طور جداگانه از تولید محصول اصلی صورت می‌پذیرد.
در حال حاضر صنعت دستی فیروزه کوبی فقط در اصفهان رایج است و افرادی که وارد این حرفه شده‌اند در این رشته محدود هستند و می‌توان گفت شاید تعداد افرادی که به طور حرفه‌ای در این صنعت فعال هستند شاید به تعداد انگشتان دست باشد. همچنین صنایع دستی فیروزه کاری محبوبیت خاصی در بین مردم پیدا کرده است و از آن‌ها به عنوان لوازم تزیینی استفاده می‌کنند. خوشبختانه هر روز بر تعداد علاقمندان این هنر افزوده می‌شود زیرا زیبایی چشم گیر آن باعث شده تا افراد به سمت آن جذب شوند. 

مراحل تولید محصولات فیروزه کوب

یک محصول فیروزه کوبی شده مانند زیورآلات یا ظروف شامل فلزی مانند: مس، برنج، نقره یا ورشویی است که ذرات و قطعات ریز سنگ فیروزه بر قسمت‌هایی از سطوح آن به فرم موزاییک وار در کنار هم نشانده شده و این گوناگونی اشیا باعث شده تا زیبایی خاصی به آن بیفزاید.

هنر فیروزه کوبی در اصفهان

ساخت و پرداخت  محصول فیروزه کوبی شامل دو مرحله می‌شود که مرحله‌ی اول شامل دو بخش زرگری و فیروزه کوبی است و در پایان وارد مرحله پرداخت محصول خواهیم شد.

الف) زرگری: زرگری شامل ساخت و آماده سازی اشیایی است که گفتیم با یکی از فلزاتی که در قسمت بالا به آن اشاره شد این مرحله آغاز می‌شود. این مرحله توسط افراد صنعتگر حاضر و سازنده فلزات به‌ وسیله دست، پرس و یا با استفاده از ترکیبی از هر دو یعنی هم دست و هم پرس صورت می‌پذیرد. 
ب) فیروزه کوبی: در این مرحله  صنعتگر فیروزه کوب خرده سنگ‌های فیروزه که غیر قابل استفاده است را از کارگاه‌های فیروزه تراشی و یا معادن فیروزه‌ی مشهد، نیشابور و دامغان خریداری می‌نماید. این خرده سنگ‌های خریداری شده ناخالصی‌هایی در ساختارشان وجود دارد. پس در ابتدا باید این ناخالصی‌های موجود را جداسازی کنیم.
در مرحله بعدی این سنگ‌های جداسازی شده را بر اساس اندازه آن دسته‌بندی می‌کنند که در اصطلاح رایج در بین خودشان به آن دانه بندی می‌گویند. تا در ساخت هر محصول فیروزه کوب از قطعه سنگ فیروزه متناسب تر با سطح کار فیروزه کوبی استفاده به عمل آید.

پرداخت کاری هم شامل دو مرحله است که این مرحله پایان کار تولید محصول است و بعد از این مرحله محصول آماده شده است و در دسترس مشتری قرار می‌گیرد.

 پرداخت کاری ظرف فیروزه کوبی
آخرین مرحله‌ی کار فیروزه کوبی پرداخت کاری است که در دو مرحله انجام می‌شود.

مرحله اول: در این مرحله پرداخت قسمت‌های فلزی صورت می‌پذیرد که این کار در کارگاه‌های مخصوص انجام می‌شود تا لایه‌ی کدر و تیره رنگی را که بر روی قسمت‌های فلزی در حین عمل فیروزه کوبی ایجاد گردیده به‌وسیله ابزارهای دستی و یا تیغه‌ی چرخ‌کاری از بین برود و سپس این قسمت‌های فلزی را پولیش می‌کنند تا شفاف شود و حالتی صیقلی پیدا کند.

مرحله‌ دوم: پرداخت محصول فیروزه کوبی شده است که پس از پولیش قسمت‌های فلزی شی مجدداً به کارگاه فیروزه کوبی بازگشت داده می‌شود و در آنجا سطوح فیروزه کوبی شده را به ‌وسیله‌ی روغن زیتون یا روغن کنجد پولیش می‌نمایند که این عمل باعث ایجاد شفافیت و درخشندگی محصول می‌شود.

*
*

ابزارهای لازم در صنعت فیروزه کوبی
 
قالب
چکش
دریل
چراغ گاز
چراغ بنزینی
گاز انبر
انبردست
پنس
منقاش لوله‌های مختلف فلزی
سوهان و سنگ سمباده 

فیروزه کوبی

نکته مهم و قابل توجه در فیروزه کوبی در درجه اول نصب صحیح فیروزه بر روی فلز است، که باید  دارای قدرت کافی باشد و هنگام پرداخت، قطعات فیروزه از آن جدا نشود. افزون بر آن هر چه ظرف فیروزه کوبی شده پرکارتر باشد و قطعات سنگ منظم تر در کنار یکدیگر نصب شده باشد و فاصله زیادی در بین قطعات فیروزه دیده نشود کار دارای ارزش هنری بیشتری خواهد بود زیرا میزان دقت و ظرافت محصول بسیار زیاد است. بنابراین همان‌طور که توضیح داده شد متوجه شدیم فیروزه کوبی یکی از زیباترین و در عین حال سخت ترین صنایع دستی ایران است که معدود افرادی مشغول به آن هستند. بنابراین باید قدر این هنر ارزشمند را بدانیم و در توسعه و حفظ آن کوشا باشیم. 


برای اینکه با ما و تیم ما بیشتر آشنا شوید حتما به ما سر بزنید
با سپاسی بیکران 

 منبع:  http://firoozehkoobi.blog.ir


/ پایان رپورتاژ
 این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و آگهی90 هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد.

هشدار پلیس
هشدار پلیس :
لطفاً پیش از انجام معامله و هر نوع پرداخت وجه، از صحت کالا یا خدمات ارائه شده، به صورت حضوری اطمینان حاصل نمایید.



ارسال نظر

[ نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود ]
درج آگهی رایگان

سایت آگهی90 یک شتاب دهنده تبلیغاتی میباشد که صرفا جهت نمایش آگهی ها و تبلیغات کاربران فعالیت دارد.در این سایت هیچ گونه خرید و فروش کالا وجود ندارد این سایت جهت تبلیغات کسب و کارهای مختلف , محصولات و خدمات میباشد.

اینمادSSL

تماس با ما

نظرات و پیشنهادات خود را از طریق فرم تماس با ما برای ما ارسال کنید.
ایمیل: info [@] agahi90.ir

طبق ماده 3 آیین نامه اجرایی ماده 7 قانون حمایت از مصرف کنندگان مسئولیت تبلیغ خلاف واقع برعهده سفارش دهنده و سازنده آگهی است.سایت در ستاد ساماندهی پایگاه های ایرانی ثبت شده و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران میباشد.

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت برای شتاب دهنده تبلیغاتی آگهی90 محفوظ است
تصویر آیکن بگراند