10 نکته جالب برای تشخیص رب گوجه فرنگی تقلبی (2024)
پودر زرشک را جایگزین رب گوجهفرنگی کنید!
بهطور کلی اگر به رب مرغوب و معتبری دسترسی ندارید، میتوانید به جای آن از پودر زرشک استفاده کنید. همچنین افرادی که به بیماری سنگ کلیه مبتلا هستند، نمیتوانند از گوجهفرنگی و رب گوجهفرنگی به میزان فراوان استفاده کنند. به این دلیل که در گوجهفرنگی اگزالات وجود دارد و این ماده افراد را مستعد تشکیل سنگ کلیه میکند.
رضا اسماعیلزاده کناری، عضو هیات علمی گروه صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری:
غیر از بنزوات از چه ضدکپکهایی میتوان استفاده کرد؟
خانواده بنزوات و ترکیبات ضدکپکی مثل پروپیونات سدیم موارد دیگری هستند که ممکن است در محصولات خانگی بهخصوص ربهای گوجهفرنگی استفاده شوند. بهطور کلی توصیه میشود فرهنگ مصرفکننده ارتقا پیدا کند، بهطور کلی افراد باید از محصولاتی استفاده کنند که پروانه ساخت، پروانه بهداشتی، پروانه استاندارد و سری ساخت داشته باشد. همچنین باید سیستم خودنظارتی شکل بگیرد، یعنی افراد از خرید محصولاتی که فاقد اعتبار هستند را خریداری نکنند.
مراقب رنگهای غیرمجاز هم باشید
وقتی از گوجهفرنگیها نامرغوب برای تهیه رب استفاده میشود، ممکن است رنگ این محصول با رنگ اصلی آن کمی متفاوت باشد. بهخصوص که برخی افراد سودجو ممکن است بهجای گوجهفرنگی از محصولات دیگری مثل کدو، نشاسته و... استفاده کنند. در این شرایط برای رنگی بهتر، این افراد متوسل به رنگهای خوراکی یا غیرمجاز میشوند.
اگر رنگ خوراکیها در دوز مناسب مورداستفاده قرار نگیرد، مشکلات جسمانی زیادی را برای افراد بهخصوص مشکلات گوارشی، کبد و کلیه بهوجود میآورد. اگر میخواهید از رب خانگی استفاده کنید بهتر است خودتان در خانه انجام دهید تا با اصول بهداشتی و بدون تقلب تهیه شود. اگر میخواهید از ربخانگی استفاده کنید بهتر است خودتان در خانه انجام دهید تا با اصول بهداشتی و بدون تقلب تهیه شود.
درمورد نگهداری رب، این نکات را رعایت کنید:
اگر میخواهید رب خانگیتان دچار کپکزدگی نشود، بهتر است روی رب را با یک لایه نازک روغن بپوشانید. در این صورت روند کپکزدگی به تاخیر میافتد. همچنین ربها باید در ظروف شیشهای نگهداری شوند. ظروف فلزی، حلبی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای نگهداری ربها بهخصوص ربهای خانگی نیستند. حتی ربهای صنعتی هم زمانی که در رب باز میشود باید محتویات آن در ظرف شیشهای منتقل شود.
رب گوجهفرنگی کپکزده را دور بریزید!
کپک ریشههای بسیار طولانی و درازی دارد که به عمق ماده نفوذ پیدا میکند، برای همین باید کل ظرف رب یا هر ماده دیگر را که کپک زده دور بریزید، چراکه با چشم مسلح عمق ریشه کپک قابل مشاهده نیست، بنابراین باید کل ظرف را معدوم کرد. در غیر این صورت مصرف محصولات کپکزده بهدلیل اینکه دارای سموم قارچی مثل آفلاتوکسین هستند، فرد مصرفکننده را مستعد سرطان بهخصوص سرطان کبد میکنند.
تشخیص ربهای تقلبی:
تشخیص رب مرغوب از طریق رنگ!
رب چه خانگی و چه کارخانهای باید رنگ طبیعی گوجهفرنگی را داشته باشد؛ یعنی نه خیلی قرمز باشد که در این صورت نشاندهنده استفاده از رنگهای افزدونی است و نه خیلی ارغوانی باشد که در این صورت میتوان گفت از گوجههای نامرغوب استفاده شده است. باید حد وسط یعنی بین رنگهای صورتی و قرمز باشد.
رب باید داخل روغن پخش شود!
وقتی رب گوجهفرنگی داخل روغن خوب پخش شود، یعنی رب مرغوبی است. اما اگر رب در روغن حالت گلولهگلوله شود، نشاندهنده کیفت بد رب گوجهفرنگی است که ممکن است غیر از گوجهفرنگی از ترکیبات دیگری مثل کدو، نشاسته و... استفاده شده باشد. اگر رب را داخل روغن حرارت دهید و نقاط سیاهرنگی داخل روغن تشکیل شوند، بازهم این حالت نشاندهنده پایین بودن کیفیت رب است که حاوی ناخالصیهای زیادی است.
این موارد پارامتریهایی هستند که غیر از اینکه در قوطی را باز میکنید، میتوانید از این طریق مرغوبیت آن را چک کنید.
آیا تشخیص بنزوات در رب کار آسانی است؟
وجود افزودنیهایی مثل بنزوات سدیم با هیچ روشی قابل تشخیص نیست مگر اینکه با ابزارهای مخصوص آزمایشگاهی این کار انجام شود. برای همین تشخیص آن برای یک فرد مصرفکننده کار سختی است و با چشم غیرمسلح قابل شناسایی نیست. اگر با کپکهای کوچکی روی رب مواجه شدید بدانید که این موضوع نشاندهنده کیفیت بد رب نیست، بلکه نشاندهنده این است که تولیدکننده از دوز کمتر بنزوات سدیم استفاده کرده است.
دکتر حسین ایمانی، متخصص تغذیه بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه:
محصولات خانگی یا کارخانهای؟
امروزه بهدلیل بالا رفتن ریسک سرطان و بیماریهای متابولیک مردم ترجیح میدهند از محصولات کارخانهای کمتر استفاده کنند و بیشتر به سمت محصولات خانگی روی آوردهاند. البته به شرط آنکه محصولات خانگی زیرنظر خود فرد تهیه شوند و تمام نکات بهداشتی و استاندارد رعایت شود. اما اگر قرار باشد از ربها یا محصولات خانگی استفاده کنید که هیچ نظارتی روی آن نیست و بهصورت عمده فروخته میشوند، بهتر است مصرف نشود، چراکه از صحت و سقم بودنشان هیچ اطلاعاتی در دست نیست و به احتمال زیاد آغشته به افزودنیهای زیادی هستند.
افزودنیهای مجاز را بشناسیم :
بهطور کلی افزودنیها به دو دسته تقسیم میگردند؛ یکسری از آنها به هیچ عنوان نباید به هیچ ماده غذایی افزوده شوند. اما سری دوم، در برخی مواد غذایی به اندازه مشخص و به میزان کم مورد استفاده قرار میگیرند. به بیان دیگر افزودنیهای مجاز به محصولاتی اضافه میشوند که کمتر در برنامه غذایی فرد قرار دارد. اما رب یک ماده غذایی است که بهصورت روتین استفاده میشود بههمین دلیل استفاده از مواد افزودنی در این محصول غیرمجاز است. به عنوان مثال بنزوات سدیم در رب گوجهفرنگی غیرمجاز است اما متاسفانه خیلی از افراد سودجو از این مواد افزودنی استفاده میکنند تا از بروز کپک جلوگیری کنند.
افزودنیها اگر بیش از اندازه مصرف شوند چه میشود؟
عارضههای گوارشی و ریسک سرطان بهخصوص سرطان دستگاه گوارش و بیماریهای خونی افزایش پیدا میکند. برای همین توصیه میشود اگر به محصولات خانگی بهخصوص ربهای گوجهفرنگی معتبر و ایمن دسترسی ندارید از ربهای گوجهفرنگی صنعتی استفاده کنید، چراکه اگر در کارخانهها از مواد افزودنی استفاده شود، در حدمجاز و تحتنظارت متخصصان این کار انجام میشود.
چطور جلوی سرطان را بگیریم؟
برای جلوگیری از ابتلا به سرطان باید مصرف مواد آنتیاکسیدانی را افزایش دهیم. ویتامینE، ویتامینC و بتاکارتن که در ویتامینA دیده میشوند، جزء مهمترین ویتامینهایی هستند که در پاکسازی سموم و عدم ابتلا به سرطان نقش پررنگی دارند. برای دریافت این ویتامینها میتوانید به انواع و اقسام میوهها و سبزیجات روی بیاورید. ویتامینE منبع غذایاش روغنهای گیاهی مثلا روغنزیتون است. همچنین جوانه گندم ویتامینE بالایی دارد. هویج، انبه و کدو حلوایی، بتاکاروتن بالایی دارند.
سموم وارد کبد شده و از طریق ادرار از بدن دفع میشوند، بههمین دلیل مصرف زیاد مایعات میتواند در پاکسازی کبد و کیله نقش مهمی داشته باشد. همچنین ادرار در صبح نباید زرد تیره باشد و باید شفاف باشد.
بهتر است در رژیم غذایی بیشتر از مرکبات، فلفل دلمهای، جعفری، برگهای سبز، گریپفروت و... استفاده کنید.
سلنیوم جزء املاح معدنی است که بیشتر در مواد غذایی دریایی مثل ماهیها، میگو و... یافت میشود. ویتامین Eبههمراه سلنیوم اثر همافزایی دارند و میتوانند خاصیت آنتیاکسیدانی خود را افزایش دهند. برای همین برای پیشگیری از سرطان بهتر است این دو ماده در کنار هم استفاده شوند.
توصیه میشود روزانه 30گرم آجیل خام مصرف کرده و درکنار آن در هفته دو میانوعده از گوشت آبزیان میل نمائید.
.