پکیجهای گرمایشی از چند نظر تقسیمبندی میشوند و در دستههای مختلف قرار میگیرند:
انواع پکیج از نظر تخلیه محصولات احتراق
پکیج گرمایشی از لحاظ روش خروج مواد احتراق به دو دسته تقسیم میشوند.
محفظه احتراق باز (بدون فن): در این نوع پکیج خروج احتراق و تامین هوای مورد نیاز آن طی روندی طبیعی انجام میشود. اندازه قطر استاندارد دودکش در این مدل باید 15 سانتیمتر باشد.
محفظه احتراق بسته (فن دار): در این نوع پکیج خروج احتراق و مکش هوا به وسیله فن انجام میشود و در دو نوع تولید میشود:
پکیج تك لوله دوجداره: این مدل دارای جدار داخلی و خارجی است. قطر جدار داخلی 60 میلیمتر است و وظیفه خروج محصولات احتراق و دوده را بعهده دارد و جدار خارجی عمل هوارسانی را انجام میدهد.
پکیج دو لوله: لوله وسط در پکیج دو لولهای، تولیدات احتراق را خارج میکند و درپوش چپ یا راست هوارسانی احتراق را انجام میدهد.
انواع پکیج از نظر ظرفیت گرمایش
پکیجهای گرمایشی گازسوز برای سیستم گرمایش ساختمانهایی با کاربری و مساحت مختلف تولید میشوند و فراخور نیاز باید در ظرفیتهای گرمایش متنوعی تولید شوند که متداولترین آنها 24 و 28 کیلووات است.
انواع پکیج از نظر منبع آب گرم و تعداد مبدل
پکیجها از نظر نوع تأمین آب گرم مصرفی و تعداد مبدل به سه دسته تقسیم میشوند.
پکیج تک مبدل یا پکیج با مبدل دومنظوره: در این مدل آب گرم سیستم گرمایش و آب گرم مصرفی هر دو درون یک مبدل حرارتی تولید میشود.
پکیج دو مبدله: این مدلها دارای دو مبدل حرارتی هستند و آب گرم مورد نیاز برای گرمایش رادیاتورها و آب گرم مصارف خانگی به صورت مجزا تهیه میشوند. این ویژگی باعث میشود رسوب کمتری ایجاد شود. این مدلها در مناطقی که آب سخت است و املاح زیادی دارد و در آپارتمانهای بیشتر از 120 متر مورد استفاده قرار میگیرند.
پکیج سه مبدله یا پکیج چگالشی: در این پکیج ها از انرژی دود حاصل از احتراق برای پیش گرمایش آب سرد ورودی به پکیج استفاده میشود که اصطلاحاً مبدل سوم نامیده میشود.
انواع پکیج از نظر سیستم کنترل
پکیج ها از نظر سیستم کنترل در دو دسته قرار میگیرند:
کنترل آنالوگ: در این مدلها تنظیمات دستگاه معمولاً توسط دو ولوم انجام میشود که یکی برای تنظیم دمای گرمایش و دیگری برای آب گرم مصرفی به کار میرود.
کنترل ديجيتالي: این پکیجها دارای صفحه نمایش دیجیتالی و دکمههایی برای تنظیم دما هستند.
انواع پکیج از نظر محل قرارگیری و نصب
در یک تقسیمبندی کلی پکیجها به دو دسته دیواری و زمینی تقسیم میشوند. پکیجهای دیواری دارای محفظه احتراق بسته هستند و در دو نوع دو لولهای و تکلولهای تولید میشوند. پکیجهای زمینی محفظه احتراق باز دارند. در آپارتمانها معمولا از پکیج دیواری استفاده میشود. عوامل مختلفی در انتخاب پکیج دخیل هستند از جمله:
ساختار دودكش ساختمان
زیربنا یا متراژ واحد مسکونی و اندازه محل نصب پکیج
مقدار آب گرم مصرفی واحد مسکونی یا تجاری
میزان گردش هوای محل نصب پکیج
انواع پکیج از نظر نوع سوخت
پکیجهای دیواری بر اساس نوع سوخت مصرفی که دارند به 4 نوع مختلف تقسیم می شوند و برای تعمیر آن راه های مختلفی وجود دارد.
پکیجهای گازی: به دو دسته دیواری و زمینی، تقسیم میشوند و در اکثر مواقع بدون سر و صدا هستند.
پکیج گازوییلی: زمینی هستند و در فضای موتورخانه یا بیرون از واحد مسکونی نصب میشوند.
پکیج دوگانه سوز: زمینی هستند و در فضای موتورخانه و یا بیرون از واحد مسکونی نصب میشوند.
پکیج برقی: دونوع دیواری و زمینی هستند و حین کار سر و صدای کمی تولید میکنند.
پکیج شوفاژ
پکیج شوفاژها به 3 دسته تقسیم میشوند:
زمینی
دیواری
دارای دودکش و فن
پکیج های فندار، دودکش دارند و وظیفه ورود و خروج هوا را برعهده دارند. در مقابل پکیجهای بدون فن، به دلیل نبودن فضای آزاد در آپارتمانها، بسیار کم استفاده میشوند. پکیج شوفاژهای دیواری برحسب نوع سیستم گرمایشی نیز به دو دسته تک مبدله و دو مبدله تقسیم میشوند.
راهنمای انتخاب پکیج مناسب
هنگام خرید پکیج باید چند نکته را مدنظر قرار دهید تا تنوع موجود در بازار شما را سردرگم نکند. اول اینکه باید ظرفیت پکیج را بر اساس اندازه خانه خود انتخاب کنید. در واحدهای کوچکتر از 70 متر مربع پکیج با ظرفیت 22 کیلووات تهیه کنید و اگر خانه شما 70 تا 140 متر است پکیج 24KW برای منزلتان مناسب است. برای آپارتمان 150 تا 220 متر که نیاز به توان گرمایشی بالاتری دارد پکیج 28KW مناسب است. برای متراژ بیشتر با توجه به میزان نیاز، پکیج 30KW یا 36KW مناسب است. اگر واحد تجاری یا مسکونی شما نیاز به مقادیر زیادی آبگرم دارد و تعداد رادیاتورها زیاد است انتخاب پکیج مخزندار با ظرفیت بالا گزینه هوشمندانهای است؛ چون پکیج بدون مخزن نمیتواند پاسخگو باشد.
یکی دیگر از معیارهای انتخاب دو مبدله یا تک مبدلی بودن پکیج است. همانطور که بیان شد در پکیج تک مبدله از یک مبدل حرارتی برای گرم کردن آب مصرفی و گرمایش فضای خانه استفاده میشود و به همین دلیل نیاز به رسوبگیری و سرویس بیشتری دارد. در مناطقی که آب سختی دارند بهتر است از پکیج دو مبدله استفاده شود.
و اما در مورد انتخاب بین پکیج فندار و بدون فن به یاد داشته باشید که اگر محل نصب پکیج داخل تراس است و از فضای داخلی خانه برای نصب استفاده نمیکنید حتما پکیج فندار استفاده کنید؛ در غیر اینصورت دستگاه در شرایط آب و هوایی باد و طوفان عملکرد خوبی نخواهد داشت. در پکیجهای فندار، فن مجرایی کوچک ایجاد میکند که گازهای سمی را به بالا و خارج از دودکش هدایت میکند و چون محفظه احتراق بسته است نصب در فضای باز مشکلی به وجود نمیآورد. اگر محلی در داخل خانه برای نصب در نظر دارید پیشنهاد میکنیم با یک متخصص پکیج مشورت کنید چون این انتخاب به اندازه محل نصب، نوع و اندازه دودکش بستگی دارد.
مزایای پکیج
مزایای استفاده از پکیج در منزل عبارتند از:
واحدها مستقل هستند و به همه امکانات دسترسی دارند.
آب گرم فورا تامین میشود.
پکیج راندمان بالایی دارد.
مصرف انرژی و سوخت در آن بسیار بهینه و کم است و هزینه کمتری در پی خواهد داشت.
به موتورخانه و فضای زیاد نیاز ندارد.
نصب و راه اندازی آن آسان است.
هزینه تعمیر و نگهداری آن نسبت به سایر وسایل گرمایشی کمتر است.
کنترل و تنظیم دمای آن راحت است.
ایمنی این دستگاه بسیار بالاست و سنسورهایی برای جلوگیری از بیش از حد گرم شدن آب و نشت دود دارد.
نیازی به لوله کشی قطور و تاسیسات خاص ندارد.
گرمای مطبوعی در زمستان تولید میکند.
محدودیتی در میزان آب گرم تولید شده ندارد.
حجم کمی دارد و روی دیوار یا زمین قرار میگیرد.
قابلیت ادغام با کولر گازی را دارد.
معایب پکیج
باوجود اینکه مزایای پکیج چشمگیرتر از معایب آن است اما با این حال میتوان معایبی را هم برای آن برشمرد:
پکیجهای ساختمانی به دلیل اینکه از هوای محیط جهت احتراق استفاده میکنند باید دارای تهویه باشند. در صورت درزبندی ساختمان و عدم تهویه هوای مناسب، میتواند مخاطرات جدی در تامین سلامت و بهداشت ساکنان داشته باشد.
لوله دودکش پکیج باید بهصورت دورهای بررسی و در صورت نیاز تعمیر شود.
خطر نشت گاز ناشی از عدم انصال مناسب لوله گاز یا پارگی در لوله گاز وجود دارد. بهترین روش برای بررسی موضوع استفاده از کف و صابون است. اگر شیر اتصال فاصله زیادی از پکیج داشته باشد باید از کف و صابون در تمامی مسیر استفاده کرد.
طول عمر مفید این وسیله نسبت به موتورخانه کمتر است.
به دلیل کوچکتر شدن فضای خانهها، میزان نویز تولیدی در یک دستگاه پکیج دیواری در پارهای موارد از حد مجاز یک فضای مسکونی بالاتر است، منبع تولید این نویز را میتوان در پمپ، مشعل، فن هرمتیک و همینطور لرزش پکیج بر روی دیوار دانست. برای حل این موضوع بهتر است از پکیجهایی با برند معتبر استفاده کرد و یا در صورت خرابی پمپ از متخصصین آچاره جهت تعمیر پکیج کمک گرفت.
در متراژهای بالای 300 متر ممکن است کارایی چندانی نداشته باشد.
شرایط محل نصب و نکات نگهداری پکیج
نصب تمام وسایل گازسوز از جمله پکیج باید با دقت و مهارت و توسط متخصص انجام شود در غیراینصورت میتواند خطرساز باشد. در نگهداری و نصب پکیج حتما موارد زیر را مدنظر قرار دهید.
پکیج بالای اجاق گاز و سایر وسایل گرمازا نباشد.
فاصلهی دستگاه با دیوار مقابل حداقل یک متر باشد.
حداقل فاصله با دیوار یا کابینت مجاور از دو طرف ۱۵ سانتیمتر باشد.
حداقل فاصله از کف تا زیر پکیج ۱۲۰ سانتیمتر باشد.
فاصلهی عمودی از کلاهک تعدیل دودکش پکیج تا دریچه دودکش باید حداقل ۳۰ سانتیمتر باشد.
هرگز نباید کلاهک تعدیل پکیج دیواری را به دریچه دودکش داخل دیوار نصب کرد و باید حداقل ۳۰ سانتیمتر پایینتر از دریچه دودکش نصب شود. هرقدر که بتوانید دستگاه را نسبت به دریچه دودکش پایینتر نصب کنید، بهتر خواهد بود زیرا زیاد شدن فاصله پکیج به دریچه، باعث زیاد شدن مکش دستگاه میشود.
درصورتی که قصد خرید پکیج دیواری دودکشدار دارید و میخواهید پکیج را در داخل کابینت نصب کنید، حتما توجه داشته باشید که دستگاه برای احتراق، نیاز به اکسیژن کافی دارد، بنابراین حتما باید درب کابینت کرکرهای باشه تا پکیج بتواند اکسیژن مورد نیازش را از محیط دریافت کند.
حتما از محافظ برق برای اتصال پکیج به برق شهری استفاده کنید تا نوسانات برق به آن آسیب نزند.
بررسی سلامت دودکش یکی از مهمترین نکات نگهداری پکیج است حتما از کلاهکهای ایمن و استاندارد استفاده کنید تا مواد آلاینده و سمی در فضا جمع نشوند.
رسوب گیری اقدامی ضروری برای مراقبت و نگهداری پکیج دیواری است و باید در برنامه سرویس دورهای مدنظر قرار گیرد.
هر دو یا سه ماه یکبار برای جلوگیری از انسداد مسیر آب باید فیلتر آب پکیج تمیز شود.
سوالات متداول
دیگر خدمات پیشنهادی