تيروئيد غده اي است به شكل پروانه در جلوي گردن در پايين حنجره و بالاي استخوانهاي ترقوه، و در دو نوع هورمون ترشح مي كند به نام هاي T4 و T3 كار اين هورمون ها تنظيم چگونگي مصرف و ذخيره انرژي در بدن است.
در حالت اول خود غده به اندازه کافی رشد نکرده است، که به آن آتروفی تیروئید میگویند.
در حالت دوم، وظیفه خود را انجام میدهد ولی هورمن های درست شده توسط آن دچار اشکال هستند به دنبال این حالت تیروئید بزرگ شده و گواتر بوجود میآید، که در این حالت هم گواتر و هم کم کاری هر 2 وجود دارند.
كم كاري تيروئيد
وقتي به اندازه كافي هورمون ترشح نكند فرد دچار كم كاري تيروئيد مي شود.
علائم كم كاري تیروئید
1-نشانه هاي پوستي
2-نشانه هاي قلب و عروق
3-نشانه هاي تنفسي
4-نشانه هاي دستگاه گوارش
5-نشانه هاي دستگاه تناسلي
توجه: تشخيص كم كاري تيروئيد: با انجام آزمايش خون تشخيص داده مي شود.
درمان كم كاري تيروئيد
كم كاري با جايگزين كردن هورمون تيروئيد درمان مي شود.
قرص هاي تيروئيد كه همان هورمون T4 هستند معمولاً به صورت خوراكي يك بار در روز و با شكم خالي استفاده مي شوند.
درمان پرکاری تیروئید
هدف از درمان طبیعی کردن سطح هورمون های تیروئید است. در بیمارانی که علت پر کاری تیروئید مصرف زیاد هورمون باشد باید دوز دارو تنظیم شود. در کسانی که علت بیماری التهاب تیروئید باشد چون بیماری خود محدود شونده است نیاز به درمان اضافه ندارد.
علل پر کاری تیروئید چیست؟
1. ممکن است فعالیت بیش از حد داشته باشد و تولید هورمون زیاد شود که به این شکل بیمار گریوز یا گواتر سمی منتشر گویند.
2. یک یا چند توده در تیروئید افزایش فعالیت پیدا میکنند .اگر توده یک عدد باشد گره سمی خودکار نامیده میشود. چندین توده گواتر سمی چند گرهای نامیده میشود.
3. غده ممکن است دچار التهاب شود که تیروئیدیت نامیده می شود و باعث آزاد شدن هورمون ذخیره در تیروئید و پر کاری شود که برای چند هفته تا چند ماه طول می کشد.
4. مصرف بیش از حد هورمون موجب علائم پر کاری میشود.
5. بعضی داروها مانند آمبودارون و محلول لوگول حاوی مقدار زیاد ید هستند که تیروئید جهت تولید هورمون از آن استفاده میکند. مصرف این دارو ها در بعضی از افراد با ایجاد پر کاری همراه است.
نشانه های و علائم پر کاری تیروئید چیست؟
1. افزایش تعداد ضربان قلب
2. افزایش خفیف فشار خون
3. تحریک پذیر بودن
4. افزایش تعریق
5. ضعف عضلات به خصوص در ناحیه شانه، لگن و ران ها
6. لرزش دستها
7. کاهش وزن علی رغم اشتهای خوب
8. ریزش مو
9. جدا شدن ناخن از بستر
10. تورم نوک انگشتان
11. کشیده شدن پلک بالا به سمت پایین
12. تغییر در ضخامت پوست
13. افزایش حرکات دستگاه گوارش
14. گواتر یا بزرگی تیروئید
15. کاهش تعداد دفعات قاعدگی یا کاهش حجم خونریزی
16. ضخیم شدن پوست در جلوی استخوان ساق پا
17. برجسته شدن چشم ها
آزمایشهای تشخیص پرکاری تیروئید
1. تاریخچه بیماری و معاینه بالینی بر همه مقدم است
2. اندازه گیری هورمون تیروئید، تیروتروپین و آنتی بادیهای تحریک کننده موجود در خون برای تایید تشخیص بکار می رود.
3. ارزیابی ساختمان و عملکرد غده تیروئید با استفاده از تجویز مقدار کم ید رادیواکتیو،
4. اندازه گیری تیروتروپین یا هورمون تحریک کننده تیروئید ( TSH ) که از هیپوفیز ترشح میشود و کنترل کننده کار تیروئید است. در پرکاری مقدار این هورمون در خون کم میشود.
انواع سرطان تیروئید
سرطان آناپلاستیک :این نوع سرطان، از جمله خطرناک ترین سرطان های تیروئید می باشد. این مورد بسیار نادر می باشد و پاسخ به پرتودرمانی نمی دهد. این نوع سرطان بسیار به سرعت پخش می شود. این سرطان در سلول های فولیکولی رشد می کند.
سرطان فولیکولی :به طور متوسط حدود 10 درصد سرطان های تیروئید را شامل می شود. این سرطان در سلول های فولیکولی رشد می کند. بعد از بهبودی، احتمال عود آن وجود دارد.
سرطان مدولاری:سرطان سلول های غیرتیروئیدی است که به طور معمول در غده تیروئید قرار دارند. این سرطان در سلول های C رشد می کند. این نوع سرطان در زنان بیشتر شایع است. این سرطان با چندین جهش ژنتیکی خاص نیز مرتبط می باشد.
سرطان پاپیلاری :شایع ترین نوع سرطان تیروئید می باشد. این سرطان در سلول های فولیکولی رشد می کند و به سرعت پخش می شود.
بیماری تیروئید در نوزادان و کودکان
مشكلات تيروييد در كودكان سختتر از بزرگسالان شناخته ميشود، زيرا كودكان قادر به تشخيص علائم بيماري و بيان شكايات خود نيستند، حتي در كودكان بزرگتر هم علائم جسمي و رواني ناشي از بيماري، طبيعي بنظر ميرسد.
علائم پركاري تيروييد در نوزادان شامل: گواتر (بزرگي غده تيروييد)، تولد زودرس، تب، قرمزي صورت، تپش قلب، فعاليت و بيقراري ميباشد.
تست تیروئید شامل مواردزیر میباشد :
T3 - T4 -Free T3 -Free T4
TSH:این هورمون موجب افزایش ترشح هورمونهای تیروئیدی میشود و به دنبال کاهش سطح خونی هورمونهای تیروئید میزان ترشح آن افزایش مییابد. اندازهگیری سطح خونی این هورمون در بررسی کمکاری یا پرکاری تیروئید بسیار مفید است و تست انتخابی در غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادان است.
(T3,T4):هورمون های ( T3 و T4 ) از اسید آمینه تیروزین مشتق می شوند. حدود 95 درصد هورمونی که از این غده ترشح می شود ،به صورت T4 (تیروکسین) است. با وجودی که میزان ترشح T3 از غده تیروئید بسیار ناچیز است .
(Free T3,Free T4): تعیین غلظت T3 توتال در شناسائی موارد پرکاری تیروئید با غلظت T4 طبیعی و T3 افزایش یافته اهمیت دارد. افزایش T3 توتال بدون افزایش در T4 غالبا نشان دهنده عود پرکاری تیروئید در بیماران درمان شده قبلی است .
آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد یکی از مجهزترین آزمایشگاه های پزشکی کشور و با بیش از 10 سال سابقه در زمینه آزمایشگاهی درحال فعالیت است.
موسسات و انجمن بیمه های تکمیلی و طرف قرارداد آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد :
سازمان تامین اجتماعی- سازمان بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح- سازمان بیمه خدمات درمانی- بیمه دانا- بانک صادرات- بیمه بانک تجارت- شهرسالم بیمه شهرداری-آتیه سازان حافظ- بیمه ایران- بیمه البرز- بیمه ما- بیمه میهن- بیمه نوین-بیمه آسیا
آدرس:خ آزادی- روبرو ایستگاه BRT - ساختمان پزشکان تمجیدی - ط3
تماس با آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد
02166570041-43
نام : آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد
ایمیل:fardadlabb@gmail.com