تومور مارکرها انواع گوناگونی دارند. بعضی فقط در یک نوع از سرطان دیده می شوند و گروهی دیگر ممکن است در انواع مختلفی از سرطان ها یافت شوند. افزایش میزان تومور مارکرها به تنهایی برای تشخیص سرطان کافی نیستند بلکه همراهی آن ها با انجام اعمال تخصصی نظیر ماموگرافی، سونوگرافی، سی تی اسکن می توانند یک آزمون تشخیصی محسوب گردند. تومورمارکربرای پیشگیری از سرطان میباشد.
در اين ميان سرطان پستان شايع ترين نوع سرطان در ميان زنان است. تومور
ماركر TPS يا Antigen specific Polypeptide Tissue يكي از انواع تومور ماركرهايي است كه به سبب ويژگي هاي منحصر به فرد فيزيولوژيك خود مانند سهولت در اندازه گيري مقدار آن در سرم مبتلايان به انواع سرطان ها مورد توجه خاص قرار
گرفته است.
چگونگی کاربرد تومور مارکرها در درمان سرطان
میزان تومور مارکر در بعضی از سرطانها نشان دهنده مرحله (شدت) بیماری و یا پیشآگهی آن (نتیجه احتمالی درمان) است. نشانگرهای تومور به طور دورهای در دوران درمان سرطان اندازهگیری میشود.
آزمایشات تومورمارکر:
CEA
CA 19-9
CA 15-3
CA-125
AFP
Beta HCG
Serum free-Beta-hCG
Free PSA
Total PSA
آنتی ژن کارسینو امبریونیک (Carcinoembryonic (CEA))
این تومور مارکر برای تعیین شدت بیماری و پیش آگهی در مبتلایان به سرطان و در کنترل بیماری و درمان (به ویژه سرطان مربوط به دستگاه گوارش و پستان) کاربرد دارد.
آنتی ژن سرطانی ۹-۱۹ (Cancer Antigen 19-9 (CA19-9))
CA19-9 یک آنتی ژن سطحی کربوهیدراتی است که برای شناسایی مبتلایان به سرطان لوزالمعده و کبدی – صفراوی و ارزیابی پاسخ به درمان استفاده می شود.
آنتی ژن سرطانی ۳-۱۵ (Cancer Antigen 15-3 (CA15-3))
این تومورمارکر برای کنترل پاسخ بیماران به درمان سرطان متاستاتیک پستان استفاده می شود. بیماری های خوش خیم پستان و سرطان ریه، لوزالمعده، تخمدان، پروستات، سیروز، هپاتیت و کولون موجب افزایش سطح این آنتی ژن می شوند.
آنتی ژن سرطانی۱۲۵ (Cancer Antigen 125 (CA-125 ))
این تومورمارکر برای تشخیص و تعیین شدت بیماری و پاسخ به درمان در سرطان تخمدان کاربرد دارد. ۱۲۵-CA شاخص دقیقی برای تومورهای اپیتلیال غیر موسینی تخمدان می باشد و در بیش از ۸۰ درصد زنان مبتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد.
کشیدن سیگار می تواند موجب افزایش کاذب سطح ۱۲۵- CA شود.
این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.
مقدار طبیعی آن U/mLه ۳۵ -۰ می باشد.
آلفا- فیتوپروتئین (Alpha Fetoprotein(AFP))
آلفافیتوپروتئین پروتئین اصلی است که در دوران جنینی توسط کیسه زرده و کبد جنین تولید می شود. اندازه گیری سطح سرمی آلفا فیتوپروتئین در مادران حامله بخشی از آزمایشهای غربالگری است و از آن می توان جهت تشخیص برخی بیماری ها و ناهنجاریهای جنین استفاده کرد.
آنتی ژن اختصاصی پروستات (Prostatic Specific Antigen (PSA))
PSA پروتئینی است که به طور عمده توسط سلول ها در پروستات تولید می شود. بیشتر PSA به داخل مایع منی رها می شود، اما مقدار کمی ازآن نیز به درون جریان خون رها می گردد. PSA به دو شکل آزاد و کمپلکس (متصل به یک پروتئین) درخون وجود دارد.
Free PSA: ثابت شده که موثرترین روش برای پیگیری و تشخیص کارسینوم پروستات می باشد. غلظت این آنتی ژن در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته پروستات و بزرگی خوش خیم پروستات (BPH ) افزایش پیدا می کند.
آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد یکی از مجهزترین آزمایشگاه های پزشکی کشور و با بیش از 10 سال سابقه در زمینه آزمایشگاهی درحال فعالیت است.
موسسات و انجمن بیمه های تکمیلی و طرف قرارداد آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد :
سازمان تامین اجتماعی- سازمان بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح- سازمان بیمه خدمات درمانی- بیمه دانا- بانک صادرات- شهرسالم بیمه شهرداری-آتیه سازان حافظ- بیمه ایران- بیمه البرز- بیمه ما- بیمه میهن- بیمه نوین-بیمه آسیا
آدرس: خ آزادی- روبرو ایستگاه BRT - ساختمان پزشکان تمجیدی - ط3
تماس با آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد
02166570041-43
نام : آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرداد
ایمیل:fardadlabb@gmail.com