ویندوز یک سیستم عامل است که توسط شرکت مایکروسافت ساخته شده است و اولین نسخه از آن در سال ۱۹۸۵ معرفی شد. قبل از آن و در سال ۱۹۸۱ ویندوز تنها شامل یک صفحه سیاه بود و با نام داس (DOS)شناخته میشد. این نسخه از ویندوز فاقد محیط گرافیکی (GUI) بود، در نتیجه برای انجام هرکاری میبایست دستوراتی که میخواستیم اجرا شوند را به شکل متن در محیط (CMD) مینوشتیم تا اجرا شوند. در این بخش به صورت خلاصه متوجه شدیم که ویندوز چیست و در ادامه به بررسی نسخه های مختلف ویندوز خواهیم پرداخت.
نسخه های مختلف ویندوز
ویندوز ۱ :
به سختی میتوان از واژه سیستم عامل برای این نسخه از ویندوز استفاده کرد زیرا ویندوز ۱ تنها یک محیط گرافیکی بود که میتوانست تا حدودی کاربر را از محیط داس بی نیاز کند و این امکان را فراهم میکرد تا کاربر بتواند از موس برای جا به جا شدن بین پنجره ها استفاده کند. همچنین این نسخه از ویندوز دارای برنامه های محدودی مانند notepad، paint، ساعت و ماشین حساب بود و فقط یک بازی در آن وجود داشت. اولین نسخه از ویندوز در سال ۱۹۸۵ روانه بازار شد.
ویندوز ۲ :
در ویندوز ۲ ویژگی های جدیدی به ویندوز اضافه شد که مهمترین آنها روی هم قرار گرفتن پنجرهها، استفاده از آیکنها و افزایش مقدار حافظه ای که ویندوز میتوانست مدیریت کند بود. ویندوز ۲ در سال ۱۹۸۷ معرفی شد.
ویندوز ۳ :
مایکروسافت در ویندوز ۳ به صورت کامل رابط تعاملی گرافیکی را بازسازی کرد اما در این نسخه هم خبری از تسک بار و منوی استارت نبود. ویژگی دیگر سیستم عامل ویندوز ۳ استفاده کردن از کارتهای گرافیکی ۲۵۶ رنگ و پشتیبانی از ۱۶ مگابایت حافظه رم بود. ویندوز ۳ در سال ۱۹۹۰ معرفی شد.
ویندوز ۹۵ :
ویندوز ۹۵ یک برتری ویژه نسبت به نسخه های قبلی ویندوز داشت و آن استفاده کردن از مرورگر اینترنت اکسپلورر بود. ویندوز ۹۵ را با نام ویندوز ۴ نیز میشناسند. میتوان گفت ویندوز ۹۵ باعث ایجاد یک انقلاب در صنعت نرمافزاری در دنیا شد. سیستمعامل ویندوز ۵ در سال ۱۹۹۵ توسط مایکروسافت معرفی شد.
ویندوز ۹۸ :
ویندوز ۹۸ که در سال ۱۹۹۸ معرفی شد در واقع همان ویندوز ۹۵ است که به روز شده است. امکانات مهمی در ویندوز ۹۸ معرفی شد مانند معرفی رسمی مرورگر اینترنت اکسپلورر، استفاده از نامه های الکترونیکی (ایمیل)، پشتیبانی از USB و DVD برای اولین بار و…
ویندوز ۲۰۰۰ :
مایکروسافت ویندوز ۲۰۰۰ را در سال ۲۰۰۰ و به دو شکل Professional و Server معرفی کرد، اینکار باعث میشد هر کاربری بتواند نسبت به نیازش از ویندوز ۲۰۰۰ استفاده کند.
ویندوز XP :
ویندوز XP در سال ۲۰۰۱ معرفی شد و تا سال ۲۰۰۶ به صورت متناوب به روز رسانی میشد. به روزرسانیهایی که برای ویندوز XP منتشر شد با نام های Service Pack I و Service Pack II و service pack III شناخته میشوند. این نسخه از ویندوز نیز دارای دو نسخهٔ (home edition) و (professional) بود. مایکروسافت در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۱۴ اعلام کرد که دیگر از این سیستم عامل پشتیبانی نمیکند. در لینک رو به رو میتوانید به صورت آنلاین از شبیه ساز ویندوزXP استفاده نمایید.
ویندوز ویستا :
ویندوز ویستا در سال ۲۰۰۷ توسط مایکروسافت منتشر شد. میتوان گفت مایکروسافت برای ساختن ویندوز ویستا تمام تلاش خود را به کار گرفته بود تا فلک را سخت بشکافد و طرحی نو در اندازد، در نتیجه این تلاش ها منجر به پوست اندازی اساسی ویندوز شد و همین تغییرات اساسی باعث شد که کاربرانی که از ویندوز XP استفاده میکردند حالا برای استفاده از ویندوز ویستا دچار مشکلاتی شوند.
البته در نسخه بعدی ویندوز یعنی ویندوز۷ مایکروسافت سعی کرد مشکلات ویندوز ویستا را تا حد مطلوبی حل کند و میتوان گفت در این کار موفق بود. از نکات مثبت ویندوز ویستا میتوان به افزایش سرعت سیستم عامل، رابط گرافیکی زیبا و افزایش سرعت در هنگام استفاده از اینترنت اشاره کرد.
ویندوز ۷ :
ویندوز۷ که در سال ۲۰۰۹ معرفی شد نسخه دیگری از سیستم عامل ویندوز است که برای استفاده در کامپیوترهای شخصی مانند کامپیوترهای خانگی و کامپیوترهای اداری ساخته شده است. در صورتی که از ویندوز۷ استفاده میکنید لازم است بدانید این نسخه از سیستم عامل ویندوز فقط تا سال ۲۰۲۰ توسط مایکروسافت پشتیبانی خواهد شد.
ویندوز ۸ :
ویندوز۸ که در سال ۲۰۱۶ معرفی شد این امکان را فراهم نمود که کاربر بتواند از ویندوز۸ در کامپیوتر های شخصی، تبلتها و تلفنهای همراه استفاده کند. سیستم عامل ویندوز۸ با استقبال خوبی مواجه نشد که یکی از دلایل آن حذف منوی استارت در این نسخه از سیستم عامل ویندوز بود.
ویندوز ۱۰ :
ویندوز۱۰ در سال ۲۰۱۵ معرفی شد و مهمترین تغییر آن بازگشت منوی استارت به این نسخه از ویندوز بود. همچنین مایکروسافت در ویندوز۱۰ از مرورگر جدید خود با نام مایکروسافت اج (microsoft edge) رونمایی کرد.