برای کنترل هوای عبوری از انواع دریچه گرد هوا از دمپر پروانه ای استفاده میگردد .
ساختار دمپر پروانه ای از یک استوانه در حدود قطر دریچه گرد با پره های نیم دایره ای که بر روی این استوانه قرار میگیرد تشکیل شده است .
جنس دمپر از ورق گالوانیزه می باشد و ضخامت این ورق به قطر دمپر بستگی دارد که با افزایش قطر این دمپر ضخامت ورق دمپر پروانه ای نیز افزایش مییابد .
با توجه به قرار گیری این دمپر در پشت دریچه گرد و عدم دسترسی مستقیم به دمپر ، لذا برای دسترسی و عملکرد دمپر پروانه ای باید در ساختار انواع دریچه های گرد یک سوراخ به قطر نیم سانت که تاثیری در ساختار دریچه گرد ایجاد نشود ، ایجاد میکنیم تا بتوان بوسیله ی پیچ گوشتی از بیرون میزان باز یا بستگی دمپر پروانه ای را تعیین کنیم و هوای عبوری از دریچه گرد را تنظیم کنیم .
درواقع شکل باله های دمپر در هنگام باز بودن و همنواختی این شکل با بال های پروانه ای موجب نامگذاری این محصول بعنوان دمپر پروانه ای گشته است.
این باله ها بوسیله ی یک محور افقی که روی استوانه ی دمپر پروانه ای تشکیل میگردد .
بصورت لولایی قابل تنظیم میگردند .
باز و بسته شدن باله های این دمپر بوسیله اهرمهای دو گانه ی برنجی که با کارکرد پیچ محور مرکزی عمل میکند انجام میپذیرد .
لازم به ذکر است اتصال اهرمی و یکپارچه ی برنجی که از دو طرف به باله های دمپر پروانه ای متصل است باعث میشود این باله ها بصورت همزمان باز یا بسته یا نیمه باز شوند .از ویژگی های مهم این است که هنگام بسته شدن
باله ها، بصورت کامل مسیر عور هوا مسدود شده و هیچگونه نشتی از پشت دمپر دریچه گرد به داخل محیط اتفاق نمی افتد .
این دمپر را در تمامی قطرهای گوناگون وجود ندارد
همانطور که اشاره شد، عموما جنس بدنه ی دمپر پروانه ای از ورق گالوانیزه میباشد ، اما در صورت لزوم ورق روغنی با رنگ کوره ای و نیز از ورق استیل برای مصارفی چون اتاق های تمیز ( کلینروم ) و ... میتوان برای ساخت این دمپر استفاده نمود .