فتوسل ها سنسور های حساس به نور میباشند که معمولا برای خاموش و روشن کردن اتوماتیک وار چراغ های تیر برق از آنها استفاده می شود که به دو دستهی نوری و نجومی تقسیم میشوند . فتوسلهای نجومی که اکثرا به نام ساعت نجومی آنها را میشناسیم ، فتوسلهایی هستند که برای عمل کردن نیازی به نور یا تاریکی ندارند و با کد موقیعیت جغرافیایی به سادگی روی دستگاه تنظیم میشوند یا توسط تاریخ و ساعتی که روی دستگاه تنظیم میکنیم عمل میکنند . برتری این نوع فتوسلها نسبت به فتوسلهای نوری در طول عمر و دقیقتر بودن آن است . فتوسل های نوری با توجه به میزان شدت نوری که به آنها میرسد عمل میکنند . یعنی هرچقدر محیط به تاریکی میل کند فتوسل هم جریان بیشتری را از خود عبور داده و نور بیشتری را از لامپ شاهد خواهیم بود.
در بین تجهیزات کنترلی و فرمان ، دسته ای از تجهیزات هستند که اعمال کنترلی را در بازههای زمانی مشخص انجام میدهند . از جمله این تجهیزات فتوسلها هستند که اساس کارشان بر تابش نور و یا زمان طلوع و غروب آفتاب استوار است . استفاده از فتوسلها به طور معمول و مرسوم برای کنترل روشنایی محوطهها و معابر به صورت خودکار بوده که استفاده از کلیدها و همچنین کنترل دستی روشنایی محوطههای بزرگ را برطرف میکند . هدف اصلی از پیش بینی فتوسلها برای کنترل خودکار روشنایی ، صرفه جویی در مصرف انرژی الکتریکی است که از روشن بودن بی رویه و مصرف انرژی بیش از حد مورد نیاز جلوگیری میکند .
از دیگر مزایای فتوسلها کاهش استهلاک و هزینه در شبکه و همچنین راحتی استفاده و نصب آن است . فتوسلها دارای انواع گوناگونی هستند اما به طور کلی به دو گروه فتوسلهای نوری و فتوسلهای نجومی تقسیم میشوند . همان طور که مشخص است فتوسلهای نوری بر اساس دریافت نور عمل میکنند . در واقع فتوسلهای نوری سنسورهایی هستند که نسبت به تابش نور حساس بوده و مکانیزم عملکرد آنها بر پایه تغییر در مقاومت درونی آنهاست . به عبارتی دیگر میتوان گفت فتوسلهای نوری یک نوع مقاومت نوری هستند که با تغییر شدت نور مقدار مقاومتشان نیز تغییر کرده و به همان نسبت جریان الکتریکی را از خود عبور میدهند . با عبور جریان الکتریکی از داخل این مقاومت خروجی متصل به آن نیز متناسب با مقدار جریان وصل شده روشن میشود .